≫ 

Erdogan reagovao na Bajdenovu odluku o genocidu: Obratio se jermenskom patrijarhu

Povodom objave Bajdena se oglasio i turski šef diplomatije, koji je istakao da ta zemlja "u potpunosti odbacuje ovu populističku izjavu"

  • 34
Redžep Tajip Erdogan Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan reagovao je danas na odluku Džoa Bajdena koji je zločin Osmanlijskog carstva nad Jermenima proglasio kao genocid.

On je optužio "treću stranu" da se meša u turska pitanja.

- Niko neće ostvariti koristi zbog činjenice da debate, koje bi trebalo da vode istoričari, politizuju činioci sa "treće strane" i postaju sredstvo intervencije u našoj zemlji - naveo je Erdogan u poruci upućenoj jermenskom patrijarhu u Istanbulu, prenosi grčki portal "Newsbeast".

- Ne smemo da dopustimo da padne u zaborav kultura koegzistencije Turaka i Jermena, koja se uvećavala tokom stotina godina i koja se može smatrati primerom za čitavo čovečanstvo. Sa poštovanjem čuvam sećanje na Jermene Osmanlijskog carstva koji su poginuli u teškim uslovima Prvog svetskog rata i izražavam saučešće njihovim unucima - navodi se u njegovoj poruci jermenskom patrijarhu.

Podsećanja radi, Bajden je danas saopštio da Osmanlijsko carstvo tokom Prvog svetskog rata počinilo genocid nad jermenskim stanovništvom.

- Počevši od 24. aprila 1915. godine kada su uhapšeni jermenski intelektualci i lideri u Konstantinopolju (današnji Istanbul), milion i po Jermena je deportovano i masakrirano. Želimo da očuvamo sećanje na žrtve tako da se ono što se desilo ne izgubi - naveo je Bajden u izjavi, prenosi Sputnik.

Povodom objave predsednika SAD oglasio se i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

- Izrazi ne menjaju istoriju, niti je mogu ponovo pisati. Neće nas niko učiti našoj istoriji. Politički oportunizam je najveća izdaja protiv mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu populističku izjavu - napisao je šef diplomatije Mevlut Čavušoglu na Tviteru.

Kako je ranije najavljeno, potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rečnika iz Bele kuće i dolazi u vreme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Video: Grci svoj gnev zbog Aja Sofije i Erdogana izneli na ulice: Palili turske zastave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire

    24. april 2021 | 20:12

    Turska je zaslužila da se obeleži kao genocidna zemlja ! Odvajkada su otimali palili pljačkali . Našao se neko na svetu da im saspe u lice da su genocidan narod ! A to ustvari i jesu .

  • Ellada

    24. april 2021 | 20:03

    a genocid nad grcima u anatoliji

  • Veselin

    24. april 2021 | 20:10

    Amerikanci da proglase nekoga za Genocid i narod .Sta su oni .Oni su najveći Genocida na svijetu. Amerika je genocidna država.Sta su radili u VijetnamuSta su radili u Libija Irak pa onda u Srbijiu u sredEvropske Civilizacije znaci Amerika je Genocidna Drzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA