≫ 

Indija u sve većoj korona krizi: Francuska i SAD šalju pomoć

Vašington je bio pod sve većim pritiskom da pomogne Indiji

  • 2
Indija, kremacija umrlih od korona virusa Foto: Tanjug/AP

Francuska će narednih dana poslati respiratornu opremu za kiseonik u Indiju kako bi pomogla zemlji da se nosi sa ozbiljnom krizom izazvanom epidemijom korona virusa, saopšteno je danas iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ranije danas, Evropska komisija aktivirala je svoj Mehanizam civilne zaštite EU i zatražila slanje kiseonika i lekova u Indiju nakon što je primila zahtev iz Nju Delhija, prenosi Rojters.

SAD će odmah obezbediti sirovine za vakcine protiv kovida 19, medicinsku opremu i zaštitnu opremu kako bi pomogle Indiji da odgovori na ogroman porast infekcija kovida 19, saopštila je danas portparolka Bele kuće.

SAD će, kako je dodala, poslati i lekove, komplete za brzu dijagnostiku i respiratore.

Vašington je bio pod sve većim pritiskom da pomogne Indiji, kako Rojters navodi “najvećoj demokratiji na svetu”, nakon što su Velika Britanija, Francuska i Nemačka obećale pomoć tokom vikenda.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je sve građane da se vakcinišu i budu oprezni, jer je zemlja postavila globalni rekord u novim infekcijama kovida 19 u jednom danu.

Američki zvaničnici takođe razmatraju da Indiji pošalju svoje neiskorišćene doze vakcina protiv kovid-19 AstraZeneke, rekao je danas najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti Etoni Fauči za ABC Njuz.

Covaxin vakcina korona virus Indija Foto: Tanjug/AP

- To je nešto što će se sigurno aktivno razmotriti - rekao je Fauči u intervjuu.

Vakcina AstraZeneke još uvek nije odobrena u SAD, koje imaju milione doza, a najviši američki zdravstveni zvaničnici rekli su da imaju dovoljno doza odobrenih verzija tri druga proizvođača lekova da vakcinišu sve Amerikance u narednim nedeljama.

Bela kuća nije imala komentar na mogućnost slanja vakcine AstraZeneke u Indiju, navodi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    26. april 2021 | 09:25

    Francuzi im valjda šalju krvnu plazmu za bebe, kao što su rumunima slali zaraženu sidom a ameri teget brašno, kao što su nama slali. 😜😜😜

  • panic

    26. april 2021 | 04:09

    posto u evropi postoje vakcine koje niko vise nece sada ce sve poslati u indiju kao dobrovoljni prilog ali sve ce biti naplacene a sto ima negativno dejstvo nikoga ne zanima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA