≫ 

Dok Brazil odbija uvoz, Nemačka i Austrija uveliko pregovaraju o kupovini vakcine Sputnjik V

Vakcina "Sputnjik V" je već registrovana u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom od više od 1,5 milijardi ljudi.

  • 0
SRBIJA SPUTNJIKV PROIZVODNJA NENAD POPOVIC I DANILO TALJANSKI Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ZA ITR

Pregovori austrijske vlade i Rusije o nabavci Sputnjik V vakcine su pred zaključenjem. I dok Nemačka i Austrija vode pregovore oko kupovine ruske vakcine, Brazilski zdravstveni regulator odbio je u ponedeljak da uveze ovu vakcinu, nakon što je, kako su naveli, tehničko osoblje upozorilo na nedostatke u njegovom razvoju.

- U pregovorima se nalazimo na veoma, veoma dobrom putu. De fakto smo ih završili- kazao je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Sličan odgovor Kurc je dao već 10. aprila, kada se prvi put pojavila vest da je Austrija ispregovarala nabavku million vakcina Sputnjik V, prenosi Tanjug.

Upitan za kritičke izveštaje o Sputnjiku, Kurc je rekao da Ministarstvo zdravlja proverava te izveštaje.

Kurc je ranije govorio da će ruska vakcina u Austriji biti upotrebljena čim dobije odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA).

- Što kasnije dođe do odobrenja od EMA to će biti manja potreba za Sputnjikom- konstatovao je on na konferenciji za štampu.

Vakcinacija Nemačka vakcina Foto: Tanjug/AP

Ranije ovog meseca nemački ministar zdravlja Jans Špan potvrdio je za medije da i njegova zemlja vodi intenzivne pregovore o kupovini najpoznatije ruske vakcine.

Ministar je na konferenciji za novinare rekao da Evropska agencija za lekove (EMA) mora da odobri upotrebu vakcine "Sputnjik V", i da od toga zavisi da li će doze biti dostupne u narednih nekoliko meseci.

- Ključno pitanje za mene jeste šta će se dogoditi u drugom ili trećem tromesečju, jer će to napraviti razliku u trenutnoj fazi vakcinacije - rekao je Špan, a prenosi agencija Rojters.

Prethodno je Ruski fond za direktne investicije objavio da je počeo pregovore s predstavnicima nemačke vlade o preliminarnom sporazumu o isporuci vakcine "Sputnjik V".

Indija, vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Za razliku od njih Brazil je ove nedelje odbio uvoz ruske vakcine.

Petočlani odbor ANVISA jednoglasno je glasao protiv uvoza Sputnjika V navodeći, između ostalog, "značajne rizike i ozbiljne nedostatke informacija", koje garantuju bezbednost, kvalitet i efikasnost preparata javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Ana Karolina Moreira, načelnica odeljenja zdravstvenog nadzora, izjavila je da je nakon proučavanja dokumentacije koja je dostavljena, prikupljenih podataka, inspekcijskog rada i podataka dobijenih od drugih regulatornih tela, ustanovljeno da postoje "značajni rizici".

Vakcina Sputnjik V priznata je u brojnim zemljama, a ruski naučnici su na osnovu testiranog uzorka od 3,8 miliona ljudi u realnim okolnostima ustanovili da je ova vakcina 97,6 odsto efikasna.

Vakcina "Sputnjik V" je već registrovana u oko 60 zemalja sa ukupnom populacijom od više od 1,5 milijardi ljudi.

Video: Vučić: Prve vakcine sa Torlaka između 5. i 10. juna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA