Kako je Britanija nadmudrila EU u ratu oko vakcina: Isplivali detalji tajnih ugovora

Objavljene su pojedinosti tajnih dogovora britanske vlade s AstraZenekom koji uključuju i Australiju i Indiju

  • 1
Vakcina testovi koronavirus Atina Grčka Foto: Tanjug/AP

Britanske vlasti tajno su dozvolile da se vakcine AstraZeneka napravljene u Velikoj Britaniji izvezu u Australiju, a zauzvrat dobili milione doza vakcina iste kompanije iz Indije, objavio je Daily Telegraph.

Više izvora listu je potvrdilo da je AstraZeneka - britansko-švedska farmaceutska kompanija - dobila mogućnost korišćenja vlastitih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju najmanje 717.000 doza cepiva namenjenih Australiji. Najmanje dve isporuke obavljene su u februaru i martu, u razdoblju kada je Brisel počeo da uvodi strože kontrole proizvođača cepiva i tražio da Velika Britanija prerasporedi deo svojih zaliha kako bi se nadoknadio manjak doza AstraZeneke u EU, koja je tada bila suočena s ogromnim kašnjenjima AstraZeneke u isporuci dogovorenih količina.

Britanska vlada je u više navrata odbacivala takve zahteve, a kompanija je tvrdila kako u ugovoru koji su potpisali s Britancima stoji klauzula koja ih onemogućava da cepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji distribuiraju dalje. Istovremeno je Brisel insistirao da u ugovorima EU s AstraZenekom izričito stoji da u Uniju moraju da pristižu doze proizvedene i u britanskim pogonima.

Uprkos tome, otkrivaju novinari Telegrapha, AstraZeneka je dobila tajno odobrenje britanskih vlasti da cepivo umesto u EU izveze u Australiju. U zamenu za tu "uslugu", Britanci su dobili pristup oko deset miliona doza cepiva koje je proizveo indijski Serum Institut, najveći svetski proizvođač vakcina koji proizvodi velike količine doza za AstraZeneku.

AstraZeneca, vakcina Astra Zeneka korona virus Foto: Tanjug/AP

List objašnjava kako je Velika Britanija ovakvu situaciju smatrala idealnim rešenjem jer se kompanija obavezala da će nadoknaditi bilo koji eventualni manjak cepiva, a Australija, koja je jedan od najvećih britanskih saveznika, dobija potrebno cepivo. Velika Britanija od AstraZeneke naručila je oko 100 miliona doza, a u martu je u zemlju stiglo oko pet miliona doza iz Indije. No, upitno je da li će se snabdevanje cepivom iz Indije nastaviti s obzirom na to da ta država proživljava velike probleme sa zarazom te beleži više od 400.000 novozaraženih dnevno.

Telegraph ističe kako nije poznato da li je Australija jedina svetska država koja je profitirala iz ovakve vrste dogovora s Velikom Britanijom, dodajući kako obe države odbijaju službeno da komentarišu priču pod izgovorom da se radi o "vrlo osetljivoj temi". Ipak, premijer Boris Džonson potvrdio je da će Velika Britanija biti spremna da podeli svoje viškove sa Kovaksom, sistemom koji pomaže siromašnijim zemljama koje ne mogu da priušte pristup dodatnim zalihama cepiva, prenosi Jutarnji.hr.

Velika Britanija dosad je naručila oko 517 miliona doza cepiva različitih proizvođača, što je više nego dovoljno za celokupnu populaciju. No, za verovati je da će praksa tajnih dogovora s Australjom razbesneti Evropsku komisiju, koja je nedavno podnela tužbu protiv AstraZeneke zbog kašnjenja s isporukom cepiva, što je kršenje potpisanog ugovora. Kompanija to demantuje tvrdeći da u ugovoru stoji kako će se firma "dobro potruditi" da ispuni zahteve.

Advokati Evropske unije u sredu su ponovili svoje zahteve tražeći da AstraZeneka počne da izvozi cepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji širom Evrope. Dok oni tvrde kako se kompanija mora pokoriti i izvršavati svoje obaveze, AstraZeneka tvrdi kako nema formalnih obaveza da to učini.

Telegraph ističe kako su prvi detalji tajnog dogovora s Australijom u javnost isplivali još 8. aprila, kada je o dolasku doza iz Velike Britanije izvestio australijski Sydney Morning Herald. Prva pošiljka došla je vazdušnim putem 29. februara, a nakon tih 300.000 doza stigao je i ostatak avionom Emiratesa.

Podsećaju kako je do isporuke došlo nedeljama nakon što je Evropska komisija usvojila propise koji ograničavaju izvoz cepiva proizvedenog u EU, a druga pošiljka stigla je nakon što je EU službeno blokirao AstraZeneku i njen zahtev da isporuči 250.000 doza cepiva iz Italije Australiji.

AstraZeneka odbila je da komentariše sve navode. Portparol britanske vlade rekao je, pak, da je proizvodnja cepiva jedan od najvažnijih međunarodnih poduhvata te da je Velika Britanija ponosna što može u njemu da učestvuje.

- Detalji bilo kog ugovora između nacionalnih vlada i AstraZeneke su poslovna tajna - pojasnio je.

Video: Unutar ovih zidina danonoćno se odvija najmučnija scena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peđa

    3. maj 2021 | 09:54

    Na kraju će ispasti da je celu priču oko COVID 19 krenula iz Engleske,zarad rušenja EU, sve loše što se dešavalo po svetu uvek je kretalo odatle, setite se Čemblena kada je poklonio Češku kao da mu je dedovina,pa Jugoslaviju 27 marta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA