Francuski gradonačelnik osuđen zbog silovanja na 5 godina, ali i dalje upravlja gradom iz zatvora

Pokrenuta je i peticija da se on ukloni sa mesta gradonačelnika, koju je potpisalo više od 35.000 ljudi

  • 1
Georges Tron Foto: Profimedia

Kada je gradonačelnik pariskog predgrađa Dravej u februaru osuđen na pet godina zatvora zbog silovanja i seksualnog napada, francuski pokret MeToo odneo je pobedu.

Žorž Tron (63) je bio i ministar u vladi, a aktivisti su se nadali da će njegov pad i zatvaranje poslati snažnu poruku drugima koji su krivi za slična krivična dela.

Međutim, posle više od dva meseca nakon presude, osuđeni gradonačelnik, član konzervativne stranke, i dalje je nadležan i upravlja gradom od skoro 30.000 ljudi iz svoje zatvorske ćelije.

Oslanja se na podređene da obavljaju svakodnevne poslove. Nedavni sastanak gradskog veća počeo je čitanjem pisma od Trona, sastavljenog u zatvoru, sa direktivama o budžetu.

Aktivisti kažu da je slučaj sada počeo da simbolizuje sve ono što je ostalo pokvareno u vezi sa francuskim pravosudnim sistemom i koliko je još potrebno da zemlja ispuni svoje ideale.

Nekoliko dana nakon što je osuđen, u prodavnicama i na lokalnim oglasnim tablama pojavilo se njegovo pismo, koje je uznemirilo grad.

- Kako sam uvek govorio da sam nevin u ovom pitanju, nastaviću da se borim da se to prizna i neću odustati od svog mandata ili funkcije - napisao je, dodavši da će uložiti žalbu.

Prema francuskom zakonu, Tronova odluka o žalbi znači da, uprkos presudi, još jednom može da se smatra nevinim do konačne presude najvišeg suda. Njegovi lokalni konzervativni saveznici iskoristili su tu prazninu i odbacili napore da ga uklone sa funkcije.

Pokrenuta je i peticija da se on ukloni sa mesta gradonačelnika, koju je potpisalo više od 35.000 ljudi, prenosi Washington post.

Gradonačelnik je prvi put bio pod istragom 2011. godine, godinu dana nakon što je zauzeo dodatno mesto mlađeg ministra za državnu službu pod predsednikom ikolom Sarkozijem. Dve bivše radnice u gradskoj skupštini optužile su Trona da ih je naterao da se podvrgnu masažama stopala koje su prešle u silovanje i seksualni napad.

On je napustio kabinet, ali je negirao optužbe. Nastavio je da bude gradonačelnik Draveja, lagodno pobeđujući na ponovnom izboru, čak i dok se sudski postupak nastavljao.

Naime, uprkos slučaju, mnogi glasači ostali su uz Trona i ponovo ga izabrali za gradonačelnika 2020, peti put od 1995. godine.

Prva sudska presuda, 2018. godine, bila je oslobađajuća za Tron. A onda je sredinom februara žalbeni sud ukinuo tu odluku u slučaju jedne od žena, osudivši Trona na pet godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    2. maj 2021 | 23:01

    "naterao da se podvrgnu masažama stopala" - ХАХА, шта све неће смислити, и измислити...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA