Vakcinisali 85% populacije, ponovo im skaču brojke: Uvode novu blokadu, šta se događa na Sejšelima?

U utorak su doneli odluku da zatvore škole, dok je vrtićima i dalje dozvoljeno da rade. Istovremeno, doneta je odluka o zatvaranju prodavnica, ugostiteljskih objekata i kazina...

  • 7
Sejšeli, Sejšelska ostrva Foto: Pixabay/scapi

Sejšeli beleže porast broja obolelih od korona virusa, iako su vakcinisali većinu stanovništva. Ministarstvo zdravlje danas je prijavilo skok u broju novozaraženih, iako je cepivo primilo 59,676 stanovnika, što predstavlja 85 odsto populacije, a oko 60 odsto građana primilo je obe doze.

U poslednja tri dana registrovali su 497 novih slučajeva, a od početka pandemije ukupno je registrovano 6,373. Lokalni mediji javljaju da je u aprilu kod više pacijenata detektovan južnoafrički soj korona virusa.

- Uprkos trudu, kovid-situacija u našoj zemlji je kritična, i imamo veliki broj novoobolelih na dnevnom nivou - rekla je Pegi Vidot, ministarka zdravlja na konferenciji za medije u ponedeljak.

Porast broja slučajeva, koji beleže od prošlog meseca zabrinuo je vlasti, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je upozorenje o putovanima u ovu zemlju. Niko nema tačan odgovor zašto je došlo do porasta broja obolelih, osim da su se građani verovatno previše opustili i manje poštovali mere prevencije.

Zato je doneta odluka da zemlju stave u blokadu. Od ponedeljka zatvorene su specijalizovane klinike, a zabranjene su i operacije, osim u hitnim slučajevima.

U utorak su doneli odluku da zatvore škole, dok je vrtićima i dalje dozvoljeno da rade. Istovremeno, doneta je odluka o zatvaranju prodavnica, ugostiteljskih objekata i kazina, a građanima je zabranjeno da se okupljaju u velikom broju, da prisustvuju sahranama i da se bave timskim sportovima. Savet je svim građanima, koji su u mogućnosti, da ne idu na posao, već da u narednom periodu ostanu da rade od kuće. Policijski čas je i dalje na snazi od 23 sata.

Kako javljaju lokalni mediji, od početka pandemije na Sejšelima je preminulo 28 osoba, a u ovom trenutku aktivno je 1.068 aktivnih slučajeva. Među njima je 16 odsto stranih državljana. Oko 65 odsto aktivnih slučajeva su ili nevakcinisani ili su primili samo jednu dozu, dok su ostali primili obe doze vakcine.

- Beležimo trend rasta brojki, ali ne znamo koliko će ovo trajati. Sve zavisi od mera koje ćemo preduzeti i koliko će se te mere poštovati - naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Predsednik Vavel Ramkalavan će razmatrati nove mere ili eventualno ukidanje postojećih tek 24. maja.

Ono što dodatno zabrinjava jeste da je sa porastom broja obolelih došlo do porasta u broju hospitalizacija. Glavna bolnica za kovid pacijente je gotovo popunjena.

- Ovo znači da ćemo morati da povećamo broj bolničkih postelja. Za sada pokušavamo da smestimo pacijente u drugu bolnicu. Ova pandemija uticala je na zdravstvo, zaražava se i medicinsko osoblje, tako da postoje pritisci na ljudstvo - rekli su iz Ministarstva.

Ipak, dodaju da razloga za brigu nema i da je zdravstveni sistem stabilan.

Stručnjaci istovremeno apeluju na građane da poštuju mere i da obavezno nose masku i drže fizičku distancu.

Sejšeli su sa vakcinacijom počeli u januaru, i dostupna je prvo bila kineska vakcina, koju su dobili kao donaciju od Emirata. Naknadno su nabavili i druge vakcine.

Video: Kon: Odabir je između vakcine i zaražavanja, nema između

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    5. maj 2021 | 10:00

    Negde pre negde kasnije sve ce to ponovo buknuti ili nestati ako je politika upletena drugacije nikako ,,,,

  • 534

    5. maj 2021 | 10:53

    Pa vakcine ne štite od Korone nego od respiratora i svetog Petra.

  • Brk

    5. maj 2021 | 09:47

    Sta je za čuđenje?Stigli turisti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA