Kompanija u Indoneziji prala i prepakivala iskorišćene testove na koronu: Oštećeno 10.000 ljudi

Policija je saopštila da je svaki osumnjičeni imao različitu ulogu u prevari

  • 1
koronavirus korona virus testiranje Foto: Tanjug&AP

Pet zaposlenih u glavnoj indonežanskoj farmaceutskoj kompaniji Kimia Farma uhapšeno je zbog navodnog pranja i prepakivanja brzih antigenskih kompleta za bris nosa. Indonežanska policija sumnja da je oko 10.000 putnika na aerodromu testirano na koronavirus spornim testovima.

Pet zaposlenih u glavnoj indonežanskoj farmaceutskoj kompaniji Kimia Farma uhapšeno je 27. aprila zbog navodnog pranja i prepakivanja brzih antigenskih kompleta za bris nosa. Ti testovi iskorišćeni su na putnicima na međunarodnom aerodromu Kualanamu u Medanu na severnoj Sumatri.

Vlasti u Indoneziji zahtevaju od svih putnika da pruže negativan test na koronavirus pre nego što se ukrcaju na domaći let, a avio-kompanije prodaju komplete za testiranje na aerodromu Medan.

- Prevara sa testovima trajala je oko četiri meseca - rečeno je iz policije.

Portparol policije severne Sumatre, komesar Hadi Vahiudi, rekao je da vlasti još uvek istražuju broj žrtava koje su podvrgnute spornim testovima.

Sve je počelo još 17. decembra 2020. godine. Ako svaki dan imate između 50 i 100 kupaca, procenjuje se da je oštećeno oko 10.000 putnika - rekao je portparol.

Pad aviona, srusen avion, Dzakarta ,indonezija Foto: Tanjug/AP

Osumnjičeni su optuženi za krivična dela prema indonežanskom zdravstvenom zakonu koji predviđa maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora ako se proglase krivim i prema zakonu o zaštiti potrošača u zemlji, koji predviđa maksimalnu petogodišnju zatvorsku kaznu.

Policija je saopštila da je svaki osumnjičeni imao različitu ulogu u prevari, od pranja upotrebljenih pamučnih štapića, preko pakovanja kompleta i dostavljanja uzoraka u laboratoriju. Policija je pronašla reciklirane pamučne štapiće, recikliranu ambalažu i 149 miliona rupija (oko 10.000 dolara) u gotovini tokom racije kada je uhapšeno petoro osumnjičenih, piše CNN.

Putnici su platili 200.000 rupija (14 dolara) za svaki brzi test. Kineski mediji navode da dvoje advokata koji su poslednjih meseci više puta poletali sa aerodroma Medan planiraju da pokrenu kolektivnu građansku parnicu protiv kompanije za štetu od milijardu rupija (69.000 američkih dolara) za svakog pogođenog putnika. Indonežanski ministar državnih preduzeća Erik Tohir rekao je prošle nedelje u objavi na Tviteru da bi oni koji su umešani trebalo da budu podvrgnuti veoma visokoj kazni.

Indonezija je četvrta po broju stanovnika na svetu i bila je među najteže pogođenim zemljama u Aziji. Prema Univerzitetu Džon Hopkins, zabeleženo je više od 1,6 miliona slučajeva i 46.000 smrtnih ishoda od početka pandemije korona virusa.

Pad aviona, srusen avion, Dzakarta ,indonezija Foto: Tanjug/AP

Ranije ove nedelje, Ministarstvo zdravlja Indonezije potvrdilo je da su dva pacijenta zaražena indijskim sojem korona virusa. Zemlja je tokom protekle sedmice zabeležila dnevni prosek od oko 5.000 slučajeva zaraze. Vlasti su zabrinute zbog uticaja predstojećeg praznika, tokom kojeg na desetine miliona ljudi putuje da vide porodicu u rodnim gradovima kako bi proslavili Ramazanski bajram.

Da bi zaustavila širenje pandemije tokom bajramskih praznika, indonežanska vlada zabranila je sva domaća putovanja od 6. do 17. maja. Zabrana pokriva javna i privatna putovanja, uključujue sve vrste prevoza od automobila, motora, autobusa, preko vozova, trajekta, brodova i aviona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA