Bajden bi da ukine patente na vakcine, farmaceutske kompanije kritikuju takvu ideju

BioNTech navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije

  • 6
Vakcina korona virus

Foto: Tanjug/AP

Farmaceutske kompanije saopštile su da bi podrška američkog predsednika ukidanju patenta na vakcine protiv kovida 19 mogla poremetiti krhki lanac snabdevanja te da bi umesto toga bogate zemlje trebalo velikodušnije da podele vakcine sa zemljama u razvoju.

Džozef Bajden je juče podržao ukidanje patenata na vakcine što je izazvalo negodovanje farmaceutskih kompanija.

Ako Svetska trgovinska organizacija (STO) prihvati taj predlog, pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora pronalazača da istisnu pouzdane dobavljače, saopštila je Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

- Čuo sam da su mnogi proizvođači vakcina govorili da su ''naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni'' - kazao je za Rojters generalni direktor IFPMA Tomas Kueni.

Upozorio je na mogući haos ukoliko se "neprikladnim firmama" dozvoli da budu uključene.

Kompanije koje su razvile vakcine takođe su kritikovale Bajdena.

- Patenti nisu ograničavajući element za proizvodnju ili snabdevanje našim vakcinama. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i snabdevanje dozama vakcina u kratkom i srednjem roku - poručio je nemački BioNTech, koji je zajedno s Fajzerom proizveo vakcinu, a planira da dostavi do 3 milijarde doza ove godine.

BioNTech navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    6. maj 2021 | 23:58

    Najveca pandemija ovog sveta su politicari!

  • Mex

    7. maj 2021 | 03:49

    Cek cek,ako imaju patent na valcinu,na kraju ce imati i patent i na onoga ko se vakcinisao,zar nije tako?

  • slađa

    6. maj 2021 | 23:29

    Vakcine protiv korona virusa su svetsko javno dobro. Tačka. Neokolonijalna politika farmaceutskih kompanija u najvećoj i najdramatičnijoj svetskoj krizi koju su neki iskoristili za prekomerno bogaćenje, a zaustavili kompletan život, praćen tragedijama na globalnom nivou, nema više argumente u trivijama poput replikovanja tehnologija. Vakcine sumnjivog kvaliteta su se prodavale na crnom tržištu, između ostalog. Kao i testovi. Prema tome, uspostavljanje reda, pravedna distribucija, a onda kada se svi vrate normalnom životu, koji zavisi od kolektivnog imuniteta uz pridržavanje mera, mora se razgovarati o nastanku i poreklu pandemije. Socijalne nepravde, populizam, zakulisno baratanje podacima, autoritarno ponašanje vlada, sloboda medija, pravo na proteste, egzistencija ljudi, očuvanje radnih mesta, pa čak i vrsta zanimanja. Sve je uz globalno otopljavanje, zagađenje, dovelo do ruba ambisa mnoge nacije. I zato apsolutna podrška otkrivanju patenata za vakcine. Svetska javnost je veoma zainteresovana i biće i dalje u toku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA