Bajden bi da ukine patente na vakcine, farmaceutske kompanije kritikuju takvu ideju

BioNTech navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije

Komentari

 • coa

  Koliko je Bajden od pocetka mandata gluposti napravio sad hoce kao da vadi.

 • Mex

  Cek cek,ako imaju patent na valcinu,na kraju ce imati i patent i na onoga ko se vakcinisao,zar nije tako?

  • Prle

   @Mex

   Naravno da nije. Milioni proizvoda su patenrtrani pa niko nema patent nad ljudima. Svasta.

 • zac

  Najveca pandemija ovog sveta su politicari!

 • slađa

  Vakcine protiv korona virusa su svetsko javno dobro. Tačka. Neokolonijalna politika farmaceutskih kompanija u najvećoj i najdramatičnijoj svetskoj krizi koju su neki iskoristili za prekomerno bogaćenje, a zaustavili kompletan život, praćen tragedijama na globalnom nivou, nema više argumente u trivijama poput replikovanja tehnologija. Vakcine sumnjivog kvaliteta su se prodavale na crnom tržištu, između ostalog. Kao i testovi. Prema tome, uspostavljanje reda, pravedna distribucija, a onda kada se svi vrate normalnom životu, koji zavisi od kolektivnog imuniteta uz pridržavanje mera, mora se razgovarati o nastanku i poreklu pandemije. Socijalne nepravde, populizam, zakulisno baratanje podacima, autoritarno ponašanje vlada, sloboda medija, pravo na proteste, egzistencija ljudi, očuvanje radnih mesta, pa čak i vrsta zanimanja. Sve je uz globalno otopljavanje, zagađenje, dovelo do ruba ambisa mnoge nacije. I zato apsolutna podrška otkrivanju patenata za vakcine. Svetska javnost je veoma zainteresovana i biće i dalje u toku.

  • Mujo

   @slađa

   Nije to samo stvar farmaceutskih kompanija. Sve firme na svetu rade za pare. Verovatno I ti. Intelektualna svojina je svetinja I pokazalo se kroz istoriju kao najveca motivacija vrednim ljudima I firmama. Naravno, to donosi novac. Tako mora da ostane. A sasvim je drugo pitanje na koji nacin svet treba da obezbedi vakcine svima I sto jeftinije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima