• 6

Bajden bi da ukine patente na vakcine, farmaceutske kompanije kritikuju takvu ideju

BioNTech navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije

  • 6
Vakcina korona virus

Foto: Tanjug/AP

Farmaceutske kompanije saopštile su da bi podrška američkog predsednika ukidanju patenta na vakcine protiv kovida 19 mogla poremetiti krhki lanac snabdevanja te da bi umesto toga bogate zemlje trebalo velikodušnije da podele vakcine sa zemljama u razvoju.

Džozef Bajden je juče podržao ukidanje patenata na vakcine što je izazvalo negodovanje farmaceutskih kompanija.

Ako Svetska trgovinska organizacija (STO) prihvati taj predlog, pojavili bi se novi proizvođači bez potrebnog znanja i nadzora pronalazača da istisnu pouzdane dobavljače, saopštila je Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja (IFPMA).

- Čuo sam da su mnogi proizvođači vakcina govorili da su ''naši resursi rastegnuti, a naši tehničari iscrpljeni'' - kazao je za Rojters generalni direktor IFPMA Tomas Kueni.

Upozorio je na mogući haos ukoliko se "neprikladnim firmama" dozvoli da budu uključene.

Kompanije koje su razvile vakcine takođe su kritikovale Bajdena.

- Patenti nisu ograničavajući element za proizvodnju ili snabdevanje našim vakcinama. Oni ne bi povećali globalnu proizvodnju i snabdevanje dozama vakcina u kratkom i srednjem roku - poručio je nemački BioNTech, koji je zajedno s Fajzerom proizveo vakcinu, a planira da dostavi do 3 milijarde doza ove godine.

BioNTech navodi da je razvijao više od decenije postupak proizvodnje vakcine te da njeno replikovanje zaheva između ostalog iskusno osoblje i pažljiv transfer tehnologije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coa

    Koliko je Bajden od pocetka mandata gluposti napravio sad hoce kao da vadi.

  • Mex

    Cek cek,ako imaju patent na valcinu,na kraju ce imati i patent i na onoga ko se vakcinisao,zar nije tako?

  • zac

    Najveca pandemija ovog sveta su politicari!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima