Nakon 20 godina razotkrivena Gejtsova afera: Zato je i napustio upravni odbor Majkrosofta?

Portparolka Bila Gejtsa rekla je da njegova odluka da napusti upravni odbor nema nikakve veze s tom aferom

  • 7
Bill Gates, Bil Gejts Foto: Tanjug/AP

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts imao je "neprimerenu seksualnu vezu" sa ženskom osobom 2000. godine i dao je ostavku dok je tu vezu istraživao upravni odbor kompanije, piše Wall Street JournalAfera je, navodno, izašla na videlo nakon što je zaposleni u Majkrosoftu 2019. godine upravnom odboru napisao pojedinosti o aferi i navodno zatražio da Gejtsova supruga Melinda pročita to pismo.

Gejts je iznenada napustio upravu u martu 2020. dok je istraga još bila u toku. Odbor Majkrosofta odlučio je da Gejts treba da odstupi nakon što je veza ocenjena kao "neprikladna". Gejts je isti dan napustio upravu "Berkshire Hathaway".

Istog dana kada je Gejts napustio Majkrosofet, takođe je objavio da se povukao sa svoje pozicije u upravi Berkshire Hathaway, koju je vodio njegov prijatelj Voren Bafet. U saopštenju za medije, tehnološki mogul rekao je da će i dalje služiti kao tehnički savetnik izvršnog direktora Satie Nadel.

Portparol Majkrosofta je rekao da je kompanija "u drugoj polovini 2019. godine bila zabrinuta da će Bil Gejts 2000. godine pokušati da  uspostavi prisan odnos sa zaposlenom u firmi. Odbor je uz pomoć advokatske kancelarije pokrenuo temelju istragu. Tokom istrage, Majkrosoft je pružio podršku zaposlenom, koji je izrazio zabrinutost".

Portparolka Bila Gejtsa rekla je da njegova odluka da napusti upravni odbor nema nikakve veze s tom aferom.

- Postojala je afera pre gotovo 20 godina koja je završila dogovorom - rekla i dodala da Gejtsova odluka o odlasku iz uprave nije ni na koji način povezana s ovom stvari.

- Zapravo je rekao da želi više vremena da posveti svom filantropskom radu koji je započeo nekoliko godina ranije.

Otkriće Gejstove vanbračne afere prvi put kad je priznao da vara svoju otuđenu suprugu, stiglo je nekoliko sati nakon dva zasebna izveštaja o njihovom nenadanom razvodu.

New York Times otkrio je kako je Gejts pozvao dve žene koje su radile u Majkrosoftu i njegovom filantropskom udruženju da izađu s njim na sastanak dok je još bio u braku s Melindom.

Melinda, koja se sada predstavlja kao Melinda Frenč Gejts, takođe je bila uznemirena zbog načina na koji su tretirane optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Majkla Larsona, jednog od Gejtsovih ključnih saradnika i upravnika njegovog ličnog bogatstva.

U međuvremenu, Daily Beast je otkrio da je Gejts zatražio bračni savet od osuđenog pedofila Džefrija Epstajna tokom desetak sastanaka u njegovoj kući na Menhetnu, vrednoj 77 miliona dolara, između 2011. i 2014. godine - što je daleko više susreta nego što se ranije mislilo.

Gejts je navodno Epstajnu rekao da je njegov brak s Melindom "toksičan", što je, prema izveštajima, obojici muškaraca bilo smešno, piše Jutarnji. Gejts je predložio Epstajnu da se uključi u filantropsku organizaciju i time "popravi sliku o sebi" nakon presude iz 2008. godine zbog navođenja maloletnice na prostituciju, prema navodima osobe koja je prisustvovala sastancima.

Izvor tvrdi da je Gejts išao u Epstajnovu "jazbinu" kako bi "pobegao iz nesrećnog braka", i dodaje da su bogataši međusobno "bili vrlo bliski".

Bil i Melinda Gejts, jedan od najbogatijih svetskih parova sa bogatstvom od 130 milijardi dolara, ovog su meseca najavili da se razvode, a Melinda je rekla da je brak "nepovratno slomljen".

Times je izvestio da je Gejts 2006. godine pitao radnicu Majkrosofta da izađe s njima na sastanak nakon što ju je gledao tokom jedne prezentacije.

- Ako vam je ovo neugodno, pretvarajte se da se to nikada nije dogodilo - Gejts je nakon toga napisao radnici u imejlu.

Žena je poslušala njegov savet i Gejtsov pokušaj nije se pretvorio u bilo što fizičko.

Nekoliko godina kasnije, pozvao je na sastanak i radnicu u Organizaciji Bila i Melinde. Par je bio u Njujorku na radnom putovanju, kad joj je rekao: "Želim da te vidim. Hoćeš li da večeraš sa mnom?"

Žena je za Times rekla da joj je zbog toga bilo neugodno, ali samo se nasmejala.

U izveštaju se navodi i kako se ne očekuje da će dotične žene pretrpeti profesionalne posledice zbog toga što su odbile Gejtsa.

Nije jasno je li Melinda, koja je Bila upoznala u Majkrosoftu krajem 1980-ih, bila svesna udvaranja svog supruga drugim ženama. Melinda je takođe reagovala nakon što je Larsen, čovek koji je nadzirao ogromno širenje Gejtsovog ličnog bogatstva, optužen za seksualno uznemiravanje.

2017. godine jedna osoba je napisala Bilu i Melindi pismo u kojem se žali kako je Larson uznemiravao žensko osoblje u radnji sa biciklima koji je deo kompanije "Rally Capital" u vlasništvu bivšeg bračnog para.

Žena je postigla nagodbu 2018. godine, potpisavši sporazum o neotkrivanju podataka i primivši isplatu. Međutim, Melinda nije bila zadovoljna ishodom i naredila je nezavisnu istragu.

Prema New York Timesu, Larson je poslat na dopust tokom istrage, ali je vraćen na posao i još uvek vodi Cascade Investments.

Čini se da su prekretnica bila otkrića o Gejtsovim bliskim vezama s Epstajnom, koji su iznenadili Melindu kad su prvi put prijavljeni u oktobru 2019. godine. Njihovo prijateljstvo započelo je 2011. godine, tri godine nakon što se Epstajn izjasnio krivim za podsticanje maloletnice na prostituciju.

Daily Beast javlio je u nedelju da se par bogataša susreo 'na desetine puta' u Epstajnovoj kući na Menhetnu, da su razgovarali o nauci i filantropiji, kao i da su se šalili i ogovarali ostale u atmosferi "muškog kluba". Melinda je upozorila Bila na bilo kakav dalji kontakt sa Epstajnom nakon što je par imao neugodan sastanak s osuđenim seksualnim prestupnikom 2013. godine.

Melinda je bila besna na Bilovu vezu s Epstajnom nakon što je par posetio njegovu kuću u septembru 2013. Sastanak se pokazao kao prekretnica u Bilovoj vezi s Epstajnom, nakon što je Melinda rekla da joj je neugodno zbog seksualnog prestupnika i rekla da ne želi da ima ništa s njim, rekli su izvori.

Džefri Epstajn Gejts se žalio Epstajnu Foto: Tanjug/AP

Gejts i Epstajn postali su prijatelji 2011. godine kada je Epstajn uplatio sredstva u organizaciju Gejts i JP Morgan. Kad su se upoznali, Epstajn je već proveo godinu dana u zatvoru zbog organizovanja maloletničke prostitucije, ali članovi visokog njujorškog društva dočekali su ga raširenih ruku.

Nakon njihovog prvog sastanka, Gejts je poslao e-mail kolegama rekavši o Epstajnu: "Njegov životni stil je veoma različit od mog i intrigantan, iako meni ne bi odgovarao."

Portparolka Bila Gejtsa rekla je da "karakterizacija njegovih sastanaka s Epstajnom i drugima, prema kojoj su razgovarali samo o filantropiji, nije tačna".

- Slično tome, svaka tvrdnja da je Gejts omalovažavajuće govorio o svom braku ili Melindi je lažna - navodi se.

Istog meseca 2019. godine kada je New York Times objavio detalje Gejtsovog prijateljstva s Epstajnom, Melinda je započela savetovanje s advokatima za razvode, što je kulminiralo ovog meseca objavom da je njihov 27-godišnji brak gotov.

Bil je već bio milijarder kad se oženio Melindom početkom 1990-ih. Osnovao je Majkrosoft 1975. godine, a najmlađi svetski milijarder postao je 1987. u dobi od 31 godine. Iste je godine upoznao Melindu kad se ona zaposlila u firmi u kojoj je on bio izvršni direktor.

Gejstova portparolka Brižit Arnold porekla je da je Gejts maltretirao zaposlene. U intervjuu za DailyMail.com, Gejtsov biograf Džejms Volas otkrio je kako je Gejts u svojim mladim danima organizovao zabave sa striptizetama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija gromovnik

    17. maj 2021 | 17:09

    Psihopata

  • Alo

    17. maj 2021 | 15:36

    Čika Gejc imam tedku za tebe ako si zainteresovan javi se.. Pozdravi kod kuće uz pesmu NEĆE GARA DA PRIMI VAKCINU!

  • Fuj

    17. maj 2021 | 19:03

    Kada bi imao troduplo bogatstvo, za njega se ne bih udala, a kamoli zivela sa njime. Odvratan lik!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA