≫ 

Rusi pronašli drago kamenje koje je ukradeno tokom Svetskog prvenstva: Milioni bili zakopani u šumi

Nakit vredi više od 2 miliona evra

  • 1
Tržište dijamanata je poljuljano Foto: Shutterstock

Ruska policija saopštila je da je pronašla dijamante i drago kamenje koji su ukradeni tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine. Kako se navodi, dragulji su pronađeni zakopani u jednoj šumi kod Kazanja.

Za spektakularnu pljačku sumnjiči se Kolumbijac Edgar Alehandro Valero, koji je priznao gde je zakopao nakit. Dragulji su danas vraćeni vlasniku.

Valero je uhapšen u Argentini 2019. godine, a ranije ove godine izručen je Rusiji.

On se tereti da je nakit vredan 2,2 miliona evra ukrao dok je nakit transportovan u izložbeni salon u Kazanju, u kojem su se tokom Svetskog prvenstva održavale pojedine utakmice.

Direktor juvelirnice Vasilij Savin mislio je da ukradeni nakit više nikad neće videti. Valero je u Rusiju došao kao navijač, a Svetsko prvenstvo u fudbalu služilo mu je kao paravan za spektakularnu pljačku. On je ukrao kofer u kojem su bili dragoceni dragulji u trenutku dok su ga pripadnici obezbeđenja pakovali u kombi.

Kofer je potom prebacio preko ograde, gde su plen preuzeli saučesnici. Nakon toga je, kako se veruje, odmah zakopao blago, a nedugo potom je pobegao iz Rusije. Istragom je ustanovljeno da je prvo otišao u Seul, a nakon toga u Argentinu, gde je na kraju i uhapšen.

On je Rusima priznao da je zakopao dragulje u šumi, ali nije želeo da otkrije tačnu lokaciju. Policija je duže vremena češljala teren, i na kraju su iskopali četiri plastične kese pune dijamanata i drugog dragog kamenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pjero

    21. maj 2021 | 17:30

    Još samo da nađu čuvenu ćilibarsku sobu što su švabe maznule za vreme drugog svetskog rata i okupacije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA