≫ 

"Ozbiljan i opasan incident": SAD i NATO osudile prinudno sletanje aviona u Minsku

SAD zatražile da se opozicioni novinar Roman Protaševič pusti na slobodu

  • 18
Roman Protaševič Raman Pratasevich, Rajaner Ryanair avion Minsk Belorusija Foto: Tanjug/AP

NATO je saopštio da je prinudno sletanje aviona kompanije "Rajaner" u Minsk "ozbiljan i opašan incident" i zatražio međunarodnu istragu.

- Beloruske vlasti moraju da osiguraju bezbedan povratak posade i svih putnika u Vilnjus. Pažljivo pratimo prinudno sletanje aviona u Belorusiju, koji je leteo na relaciji Atina-Vilnjus, i privođenje opozicionara Romana Protaševiča - poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg putem Tvitera, a preneo Rojters.

Vazduhoplovna agencija Ujedinjenih nacija je juče saopštila da je "izuzetno zabrinuta" zbog očiglednog prisilnog sletanja "Rajanera" u Minsk.

Međunarodna civilna vazduhoplovna organizacija je na Tviteru navela da je prekršena Čikaška konvencija, sporazum iz 1944. godine, koja je napravljena sa ciljem da se omogući miran i neometan rad civilne avijacije,.

SAD: Osuda beloruskih vlasti i hapšenja Protaševiča

SAD su snažno osudile jučerašnje prinudno prizemljenje aviona kompanije "Rajaner" na aerodrom u Minsku na zahtev beloruskih vlasti i hapšenje opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je bio u tom avionu.

Vlada SAD je pozvala na hitan sastanak međunarodne organizacije civilne avijacije, a državni sekretar Entoni Blinken zatražio je da se Protaševič hitno pusti na slobodu, prenosi Tanjug.

On je ocenio da je akcija vlasti u Minsku "šokantan čin koji je ugrozio živote 120 putnika aviona, među kojima je bilo građana SAD", prenosi Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Navaljnog brat poturica

    24. maj 2021 | 08:18

    Da da sad ce odmah da vam ispuni zelje sta je zasluzio to je I dobio zapadni placenik, nece li da vrsljaju kao kod nas.

  • 1Vuk

    24. maj 2021 | 08:43

    E...tako se to radi A zapad neka osudjuje!!!!!

  • Laloš

    24. maj 2021 | 07:38

    A Nato i Ameri što su nas bombardovali to je manje važno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA