Izveštaj američkih obaveštajaca baca novu sumnju na poreklo korone: Spominju Vuhan i jesen 2019.

U izveštaju koji je zvanični Peking podneo SZO vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida-19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu

  • 8
Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Bolničari u zaštitnom odelu u kineskom gradu Vuhanu, Foto: Tanjug/AP Paramedics in protective suits in Wuhan, China; Photo: Tanjug/AP

U izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je više istraživača kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu obolelo u novembru 2019. godine i da su ti ljudi hospitalizovani, a novi detalji o intenzitetu simptoma koje su ispoljili mogli bi da pokrenu i novu raspravu o poreklu pandemije korona virusa, ukazuju dva izvora upoznata sa dokumentom.

U izveštaju Stejt departmenta koji je sastavljen u vreme administracije Donalda Trampa i objavljen u januaru navodi se da su se kineski istraživači razboleli u jesen 2019. godine, ali se ne tvrdi da su oni bili hospitalizovani, prenosi CNN.

U izveštaju koji je zvanični Peking podneo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), vlada Kine tvrdi da je prvi pacijent sa simptomima kovida-19 otkriven 8. decembra 2019. godine u Vuhanu.

Ipak, američka obaveštajna služba ne raspolaže pouzdanim podacima zbog čega su hospitalizovani kineski istraživači.

- Na kraju, ništa se definitivno ne može zaključiti - navode američki obaveštajni izvori.

Podsetimo, SZO je poslao tim stručnjaka u Vuhan koji je trebalo da istraži poreklo koronavirusa, kao i jednu od teorija da je taj virus nastao u jednoj od najsavremenijih laboratorija na svetu - Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Tim, međutim, nije doneo konačan zaključak o tome.

Video: Bili su epicentar korona virusa, a sad đipaju po klubovima: Kako se dočekuje Nova godina u Vuhanu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • otac makarije

    24. maj 2021 | 10:41

    Ako amerikanci to kazu onda mora da je tako!i Sadam Huseiin je imao nuklearno orizje samo ga jos nisu nasli...

  • Čiča

    24. maj 2021 | 10:57

    Već u jesen 2019 kod nas je bilo korone

  • Karlo

    24. maj 2021 | 11:09

    Ako je počelo u Kini zašto je onda SAD izvukao deblji kraj?Bilo bi logično da najviše obolelih pomre u Kini a ne obrnuto?A kako se vidi Kineska ekonomija i privreda funkcioniše savršeno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA