Prognani Belorusi u strahu za svoje živote: Plaše se da će završiti kao Protaševič

Istim letom pre nedelju dana iz Atine letela je i Svetlana Tihanovskaja, Lukašenkova protivnica na prošlogodišnjim izborima, koja se takođe nalazi na "listi terorista"

  • 21
Roman Protaševič Raman Pratasevich Roman Protasevich, Svetlana Tihanovskaja Belorusija, Alexander Lukashenko, Aleksandar Lukašenko Foto-kolaž: Tanjug/AP, Pixabay

Beloruski kritičari predsednika Aleksandra Lukašenka, koji su pobegli u susedne zemlje, došli su do zastrašujućeg zaključka da za njih nigde nije sigurno i da se autoritarni vladar neće zaustaviti dok ne dođe do njih.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja nalazi se devet meseci u izganstvu, a sada je videla kako Lukašenko drsko prkosi međunarodnom zakonu kako bi naterao komercijalni avion da sleti u Minsk i uhapsi Romana Prataševiča, novinara i blogara i koji je, poput nje, potražio utočište u Litvaniji.

- Tačno pre nedelju dana uzela sam isti let od Atine. Mogla sam da budem na Romanovom mestu sada. Od sada nijednoj osobi koja leti iznad beloruskog vazdušnog prostora nije zagarantovana osnovna sigurnost - rekla je novinarima u ponedeljak.

Svetlana Tihanovskaja Belorusija Tihanovskaja pazi da ne otkrije svoju lokaciju nakon bekstva iz zemlje Foto: Tanjug/AP

Bivša nastavnica je prošle godine bila protivnica Lukašenku na predsedničkim izborima, koji su široko osuđivani kao namešteni.

Njegovo brutalno gušenje protesta prošle godine izazvalo je međunarodnu osudu, ali je takođe testiralo granice onoga što spoljni svet može učiniti.

Dok je njen muž još uvek u zatvoru, ona je na istoj "listi terorista" beloruske tajne službe, koja se i dalje zvanično zove KGB, a koja je uhapsila Protaševiča.

Otkako se preselila u Vilnjus vodi povučen život u prestonici sa oko 590.000 ljudi, pazi da ne otkrije lokaciju svog doma u javnim fotografijama ili intervjuima. Nikada se nije sastala sa novinarima u privatnoj rezidenciji, dok je na putovanjima uvek prati obezbeđenje.

Ona se plaši za svoju bezbednost, posebno nakon jezivog snimka Protaševiča koji su beloruske vlasti objavile u ponedeljak. U njemu blogar govori ravnomernim tonom iz, kako se čini, zatvora. Negirao je navode na društvenim mrežama da se ne oseća dobro i priznao je da je potpirivao nemire u svojoj zemlji. Okolnosti pod kojima je nastao snimak kao i to da li je snimljen pod prinudom, ostaju nejasno.

Ono što je jasno jeste da njegovo hapšenje treba da pošalje poruku drugima, prenosi Bloomberg.

- To je upozorenje za Svetlanu Tihanovskaju - rekao je Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika ruskog odbora za međunarodne poslove u gornjem domu parlamenta, dodajući da je zarobljeni novinar samo "sedeo u inostranstvu i kritikovao svoju domovinu".

Litvanski zvaničnici zatražili su da se više sredstava državnog budžeta koristi za zaštitu svakog beloruskog disidenta koji sada živi u zemlji, navodeći povećani rizik. Oni su takođe pozvali opozicione aktiviste da se uzdrže od objavljivanja ličnih podataka na društvenim mrežama. Poljska, zemlja u kojoj borave mnogi beloruski aktivisti, takođe ih upozorava na oprez.

Kako je rekao zamenik ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski, "ne možemo da kažemo za šta je režim sposoban".

Stsiapan Putsila, koji i dalje vodi Nexta news koji je pokrenuo sa Protaševičem iz Varšave, rekao je da je od incidenta primio "preko hiljadu pretnji da će biti sledeća osoba koju će režim vratiti nazad u Belorusiju".

Iako je bio zabrinut za svoj život, obećao je da će nastaviti da radi ono što je radio sa Romanom.

- To je stvar našeg života jer želimo da imamo slobodnu i nezavisnu zemlju - dodao je on.

U Varšavi, Pavel Latuška podseća na prisilne nestanke političkih protivnika Lukašenka kao dodatni dokaz onoga što će predsednik uraditi kako bi zadržao kontrolu.

Vodeća ličnost opozicije pored Tihanovskaje, Latuška je ranije bio beloruski ambasador u Poljskoj i Francuskoj, a otišao je u opoziciju nakon predsedničkih izbora prošle godine.

Morao je da napusti zemlju da bi izbegao hapšenje.

- Ovaj režim je spreman da preduzme bilo kakve radnje protiv ljudi koje smatra pretnjom - rekao je Latuška.

Video: Protesti ispred Lukašenkove rezidencije, on iz helikoptera izašao sa puškom u ruci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa...

    25. maj 2021 | 12:59

    Amerikanci su nasilno spustili avion u Bec, sa Bolivijskim predsedjikom, jer su mislili da je Snouden u avionu sa njim!!! Jel to nije terorizam????

  • Salko

    25. maj 2021 | 12:56

    I treba da se plase izrodi rade protiv svoje zemlje.

  • crno

    25. maj 2021 | 13:02

    Jedan od poslednjih lidera koji je rekao ne zapadu. Pa sad napadaju sa svih strana ma ajte molim vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA