Šef mafije uzdrmao tursku vladu: Optužio saveznike Erdogana za ubistva, silovanja i korupciju

Iako Peker nije dirnuo "brata Tajipa", kako naziva predsednika, napadi na Erdoganov uži krug jasno pokazuju da je on krajnja meta, prenosi Guardian

  • 14
Sedat Peker Foto: Profimedia/AFP

Milioni Turaka zalepljeni su za svoje ekrane i gledaju šefa mafije kako priča divlje priče o međunarodnom švercu droge, ubistvima i mutnim vezama između političara i mafije.

Međutim, šef mafije u ovim snimcima je stvaran, a njegove tvrdnje dovele su do političkog cunamija koji je uzdrmao vladu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Sedat Peker je u snimcima optužio bliske Erdoganove saveznike, uključujući bivšeg premijera, visoke zvaničnike i njihove rođake, za niz zločina od korupcije i trgovine drogom do silovanja i ubistva, prenosi Daily mail.

Mada njegove tvrdnje nisu potvrđene i tiču se događaja i decenijama unazad, tajming objavljivanja Pekerovih monologa u trajanju od sat vremena, u kojima se prikazuje kao uzbunjivač, štetan je po Erdogana čija stranka je već pala u anketama usred ekonomskih nedaća i kritika zbog postupanja tokom pandemije korona virusa.

Iako je tradicionalnim turskim medijima, koji su od pokušaja puča 2016. pod strogom kontrolom države, trebalo vremena da registruju dosadašnjih sedam od najavljenih 12 epizoda, na internet platformama su snimci imali više od 30 miliona pregleda. Video serija pod nazivom "Sedat Peker vs AKP" (vladajuća Erdoganove stranka Pravde i razvoja) nakratko je bila u vrhu IMDB-ove liste televizijskih emisija, dok nije uklonjena.

Peker (49) je postao poznat devedesetih godina, na vrhuncu povezanosti turske politike i mafije kada je otkriveno da su obaveštajne agencije sarađivale s kriminalcima radi političkih atentata. Odležao je nekoliko zatvorskih kazni, ali se po izlasku 2014. izgleda uključio u krugove AKP-a, sve dok prošle godine nije pobegao iz zemlje pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo novu istragu o njegovim mrežama.

Peker na video snimcima ide od teme do teme i od osobe do osobe, nudeći dramatične izveštaje o zločinima počinjenim u ime zvaničnika, koristeći pravnu terminologiju i pažljivo vodeći priču što sugeriše da su njegovi navodi osmišljeni za sudski slučaj, ocenjuje Guardia ukazujući da iako Peker nije dirnuo "brata Tajipa", kako naziva predsednika, napadi na Erdoganov uži krug jasno pokazuju da je on krajnja meta.

Već je objavio sedam snimaka, a poslednji od nedelje ima više od 14 miliona pregleda.

Peker je optužio sina bivšeg premijera Binali Jildrima, Erkama, za umešanost u trgovinu drogom iz Venecuele, kao i da je poslanik AKP stranke umešan u silovanje i ubistvo kirgistanske novinarke Jeldane Kaharman 2019. godine.

On se u snimcima posebno osvrće na ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua, popularnu ličnost među ultranacionalistima. U snimcima ga zove "fensi Sulu" i obećao je da će ga "uništiti".

Ministar unutrašnjih poslova Sojlu takođe je negirao optužbe, ali su video zapisi izazvali oštre kritike opozicionih partija, koja je pozvala Sojlua da podnese ostavku.

Peker negora da je šef mafije, insistirajući da je jednostavno biznismen.

On je ljut, kako tvrdi, zbog nepoštovanje njegove porodice tokom pretresa u njegovom domu u aprilu, više puta se obraćajući toj temi, što je dovelo do spekulacija da je upravo ta uvreda podstakla njegove video snimke.

Pekerove priče o povezanosti organizovanog kriminala i politike uz iznošenje imena potresle su Tursku, piše The Washington Post. navodeći da su snimci na Jutjubu senzacija i da se svaki sledeći nestrpljivo iščekuje.

Poplava prljavština pokrenula je krizu u Erdoganovoj vladu, podstakla zahteve za istrage, pa čak i na ostavku ministra unutrašnjih poslova, zvezde Pekerovih video snimaka. Optužbe su zakomplikovale predsednikove probleme jer je njegova popularnost pala usred ekonomskog pada i pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    28. maj 2021 | 20:03

    То је тај како пазарци кажу "султан"?! 😂 Јесте, али за убиства, корупцију...

  • Mitque

    28. maj 2021 | 20:55

    Мрда се столица Ердогану. Овог пута му нема спаса, само се поставља питање хоће ли власт напустити мирним путем или насилним…

  • Aca

    28. maj 2021 | 20:09

    Hahahaha poverovati sefu mafije taj da je posten ne bi bio sef mafije!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA