≫ 

Pompeo oštro o istraživanjima u Vuhanu: Spemaju nam još smrtonosnije viruse

Iako je opšteprihvaćeno da pandemija potiče iz Vuhana, međutim velika rasprava vodila se oko toga da li je virus potekao sa obližnje pijace ili tajnog instituta

  • 17
Mike Pompeo, Majk Pompeo Foto: Tanjug/AP

Bivši direktor CIA i državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da se na Institutu za virusologiju u Vuhanu i dalje izvode tajni vojni eksperimenti i istraživanja, i da postoji više dokaza da je korona virus nastao u laboratoriji.

Pompeo, nekadašnji bliski saradnik Donalda Trampa, izjavio je  da se u Vuhanu izvode veoma opasni eksperimenti, zbog kojih svetu preti velika opasnost od još smrtonosnijih virusa.

- Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je sledeće: znamo da su oni bili uključeni u napore povezane sa Narodnooslobodilačkom vojskom unutar te laboratorije, tako da su se vojne aktivnosti obavljale uporedo sa onim za šta su oni tvrdili da je samo civilno istraživanje. Odbijaju da nam kažu šta je to, odbili su da dozvole pristup Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kada je pokušala da uđe tamo- rekao je Pompeo.

Iako je opšteprihvaćeno da pandemija potiče iz Vuhana, međutim velika rasprava vodila se oko toga da li je virus potekao sa obližnje pijace ili tajnog instituta. Trampova administracija promovisala je teoriju koja tvrdi da je korona virus nastao u laboratoriji, ali su je mediji i neki stručnjaci okarakterisali kao teoriju zavere.

Ipak, poslednjih nekoliko nedelja ova teorija je ponovo došla u centar pažnje nakon što je Kina osudila istragu SZO o poreklu virusa i navode da je nekoliko loboranata hospitalizovano u novembru sa simptomima koji su slični korona virusu. Obaveštajne snage su nakon ovih poteza Kine, objavili da pokreću detaljnu istragu o poreklu ovog virusa, a plan je da istraživanje traje narednih 90 dana, a o rezultatima će prvo obavestiti predsednika Bajdena, piše Fox News.

- Američka obaveštajna služba ne zna tačno gde, kada ili kako se virus u početku prenosio, ali se naziru dva moguća scenarija: ili je prirodno proizašao iz ljudskog kontakta sa zaraženim životinjama ili je reč o laboratorijskoj nesreći-  rekla je asistentkinja direktora Nacionalne obaveštajne službe za strateške komunikacije Amanda Šoč.

Pompeo je u subotu rekao da je važno da administracija Bajdena sprovede istragu o tome kako je pandemija nastala i šta se događalo u institutu u Vuhanu.

- Od proleća prošle godine, kada sam prvi put govorio o tome, znam da postoje dokazi da je ovaj virus izašao iz te laboratorije u Vuhanu. Znamo da se virus prvo tamo pojavio i da se razbolelo mnogo naučnika. Tamo su vršena istraživanja o tome kako da virusi budu što zarazniji i smrtonosniji. Moramo saznati šta se dogodilo kako bi se to sprečilo u budućnosti - rekao je Pompeo.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kris

    31. maj 2021 | 02:22

    Ja sam izgubila ono najblize, ko god da je izmislio ovo gorio vecno u paklu!!!

  • 534

    31. maj 2021 | 07:04

    Mnogi misle da je ta laboratorija kineska pošto se nalazi u Kini. Šta onda rade tamo amerikanci u njoj? Čiste hodnike?

  • Rale

    31. maj 2021 | 07:27

    Ovi sve znaju jer je zloba njihov identitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA