Pronađeni ostaci 15-mesečnog dečaka koji se zajedno sa svojom porodicom utopio prošle godine

Hiljade iransko-kurdskih izbeglica stavljaju živote svojih porodica u ruke krijumčara i svake godine odlaze u Evropu u potrazi za boljim životom..

  • 1
Artin

Foto: Privatna arhiva

Policija u Norveškoj saopštila je da leš bebe pronađene na obali pripada 15-mesečnom dečaku koji je umro u La Manšu prošle godine.

Dete po imenu Artin preminuo je zajedno sa četvoro članova porodice kada je brod kojim su putovali potonuo u oktobru. Kurdsko-iranska porodica pokušavala je da ilegalno brodom iz Francuske stigne do Velike Britanije.

Rođaci tragično nastradale porodice govorili su nedavno da su veoma tužni zbog svega što se dogodila, ali i da sa nestrpljenjem očekuju vesti o malom Artinu, a sada će ostaci deteta biti prebačeni nazad u Iran kako bi ga njegovi rođaci sahranili pored roditelja i braće i sestara.

Norveška policija je saopštila da je telo deteta pronađeno na jugozapadnoj obali u blizini Karmoija. Tada je izvršena DNK analiza, a porodica dečaka dobila je obaveštenje da je u pitanju Artin, prenosi BBC.

- Stručnjaci sa odeljenja za forenziku Univerzitetske bolnice u Oslu uspeli su da pronađu odgovarajuće DNK profile i potvrde dečakov identitet - navodi se u policijskom saopštenju.

Čamac koji je prevozio porodicu potonuo je 27. oktobra. Porodica je bila iz grada Sardašt koji se nalazi blizu granice sa Irakom. Petnaest drugih migranata prebačeno je u bolnicu, a francuski javni tužilac otvorio je istragu o potonuću u Dunkirku.

 

Hiljade iransko-kurdskih izbeglica stavljaju živote svojih porodica u ruke krijumčara i svake godine odlaze u Evropu u potrazi za boljim životom.

Kurdska regija u Iranu suočila se i sa političkim progonima i sa velikim problemom velike ekonomske nejednakosti između najbogatijih i najsiromašnijih.

Između 25 i 35 miliona Kurda naseljava planinsku regiju prošaranu granicama Turske, Iraka, Sirije, Irana i Jermenije. Oni četvrta po veličini etnička grupa na Bliskom Istoku, ali nikada nisu dobili svoju nacionalnu državu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник Бања Лука

    7. jun 2021 | 15:35

    Туга лака ти земља Дјете

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA