≫ 

Sofija otkrila kako izgleda život u zatvoru u Minsku: Priznala da je plakala i to samo jednom

Njen advokat nije u mogućnosti da podeli bilo kakve informacije o slučaju sa njenom porodicom, uključujući i to da li je zvanično optužena za nešto jer je bio u obavezi da potpiše sporazum o neotkrivanju podataka

  • 0
Sophia Sapega Sofija Foto: Instagram/sapega_sofia_

Ruskinja Sofija Sapega (23) napisala je porodici u pismu iz beloruskog zatvora da se "ne predaje" i da se "drži". Ovo je njena prva direktna komunikacija otkako je uhapšena u Minsku zajedno sa dečkom Romanom Protaševičem pre više od dve nedelje.

U pismu, na čijem vrhu piše KGB zatvor, Sofija uverava svoju porodicu da "sve ima svoj kraj, uključujući i ovu nesreću", iako još uvek nije poznato za šta je optužena studentkinja.

Sofija opisuje da je "muči" ono što propušta u životu, uključujući i završetak masterskih studija.

- Trebalo je danas da odbranim svoju disertaciju i odem večeras u restoran sa Romanom da pijemo šampanjac - napisala je ona u pismu koje je njena majka dala BBC-ju.

Umesto toga, pila je čaj i jela biskvit sama u ćeliji.

- Teško je i pomisliti da ću puno toga drugog propustiti u životu. Nisam želela da pišem o ovome, ali nemam nikoga sa kim bih podelila stvari i ne mogu da se zaustavim. Oprostite mi - napisala je dalje.

Sofija u pismu moli porodicu da ne krive Romana za ovo što se dogodilo, dodajući da ju je Roman zaštitio najbolje što je mogao.

- Stvari će biti teške po njega, ali se nadam da će izdržati - dodala je ona.

Njena uredno napisana pisma detaljno opisuju kako meri vreme uz pomoć zvona sa obližnje crkve, jer nema sat, i uverava majku da je počela da uživa u "malim stvarima" u životu, poput ptičije pesme i sunca kroz prozor ćelije.

Njen advokat je rekao da je u početku imala panične napade, a u pismima Sofija kaže da joj daju lekove i insistira na tome da jede.

Priznala je da je plakala, ali samo jednom - kada je primila prva pisma od kuće, i osetila miris maminog parfema.

Njen advokat nije u mogućnosti da podeli bilo kakve informacije o slučaju sa njenom porodicom, uključujući i to da li je zvanično optužena za nešto jer je bio u obavezi da potpiše sporazum o neotkrivanju podataka.

- Ne znamo ništa, to je najstrašnija stvar. Osim ovih pisama, živimo u potpunom neznanju onoga što joj se desilo. Sve je ućutalo, to je stvarno užasno - rekla je njena majka Ana Dudič za BBC.

Ona je dodala da njena ćerka pokušava da se drži.

- Sve je veoma tužno i ne znam kako mogu da joj pomognem. Ona je pametna devojka, njena glava nije u oblacima. Razume situaciju u kojoj se nalazi - zaključila je njena majka.

Video: Iznuđeno priznanje ili prava špijunka: Devojka opozicionara priznala da je radila protiv Belorusije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA