≫ 

Šef Mosada nagovestio da Izrael snosi odgovornost za atentat na iranskog nuklearnog naučnika

Negirao je da je njegova"bliskost" sa odlazećim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim najužim krugom ugrozila Mosad

  • 0
Izrael Mosad

Foto: Pixaby, Wikimedia

Odlazeći šef izraelske obaveštajne agencije Mosad Josi Koen nagovestio je da ta zemlja snosi odgovornost za seriju napada na iranski nuklearni program, među kojima su atentat na iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakrizadeha i eksplozija u podzemnoj hali za centrifuge u postrojenju Natanc.

Koen je za istraživački program Kanala 12 otkrio niz detalja operacija koje su dugo pripisivane Izraelu, piše Tanjug.

Kako prenosi ''Gardijan'', njegove izjave mogle bi da predstavljaju i upozorenje drugim naučnicima koji rade za iranski nuklearni program da bi i oni mogli da postanu mete atentata, čak i u trenutku dok diplomate u Beču pokušavaju da pregovaraju o uslovima za spašavanje nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama.

- Ako je naučnik spreman da promeni karijeru i da nam više ne nanosi štetu, onda, da, ponekad mu ponudimo i izlaz - rekao je Koen.

On je priznao da Mosad stoji iza nekih operacija, među kojima je krađa arhive nuklearnih dokumenata 2018. godine.

Negirao je da je njegova"bliskost" sa odlazećim premijerom Benjaminom Netanjahuom i njegovim najužim krugom ugrozila Mosad.

- Znam da plaćam cenu za bliskost sa Netanjahuom i da je odnos poverenja koji imam sa premijerom veoma koristan za poslovanje Mosada i njegov razvoj. Radim za najviše ciljeve, a ne za premijera - rekao je Koen.

Josi Koen povukao se prošle nedelje sa mesta šefa Mosada.

Na tu funkciju imenovao ga je Netanjahu 2015. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA