Ludilo u Ženevi uoči susreta dva najmoćnija čoveka: Kilometri bodljikave žice i tumbanja u vili

Još prošle sedmice su postavljeni kilometri bodljikave žice oko imanja gde će dvojica zvaničnika razgovarati, a u poslednjem trenutku će proširivati i parking, kako bi u dvorište moglo da stane 30 vozila

  • 0

U sredu se u Švajcarskoj održava istorijski susret dva najmoćnija čoveka sveta. Predsednici SAD i Rusije, Džozef Bajden i Vladimir Putin sastaće se 16. juna u Ženevi, u vili La Granž. Čitav svet sa nestrpljenjem iščekuje susret dvojice lidera, a u Ženevi je već danima opsadno stanje, kako bi bili ispoštovani svi bezbednosni protokoli.

Još prošle sedmice su postavljeni kilometri bodljikave žice oko imanja gde će dvojica zvaničnika razgovarati, a u poslednjem trenutku će proširivati i parking, kako bi u dvorište moglo da stane 30 vozila, ali i da bi dva helikoptera nesmetano mogla da slete na imanje.

Bajden i Putin su se poslednji put sastali pre tačno deset godina, u martu 2011, i to u Moskvi. Bajden je tada bio potpredsednik SAD, a Vladimir Putin premijer Rusije. Tadašnji susret je navodno bio srdačan, a svi spekulišu kako bi ovaj sastanak mogao da izgleda s obzirom na sve veće tenzije u odnosima SAD i Rusije.

Podsetimo, Moskva je pre tri meseca povukla svog diplomatskog predstavnika iz SAD nakon što je Bajden u jednom televizijskom intervjuu Putina nazvao ubicom. Mesec dana kasnije, američki ambasador napustio je Moskvu... Sve ovo govori da su odnosi dve države gori nego ikad, možda čak i gori nego u vreme Hladnog rata.

O čemu bi mogli da pričaju?

 

Razgovor o obnovi mandata dvojice ambasadora bi mogao da bude bude uspešan. Očekuje se da će razgovarati i o situaciji u Ukrajini i Belorusiji, ali i o spornim pitanjima za koje obe strane imaju veliki interes - a to je ograničenje nuklearnog naoružanja zemalja poput Irana ili Kine.

Pretpostavlja se da će razgovarati i o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida-19 i rešavanju regionalnih sukoba.

Uoči sastanka Bajden je rekao da će Putinu reći sve što mu je na umu i da SAD ne žele konflikt sa Rusijom.

Neće zajedno pred novinare

 

Ipak, nakon sastanka Putin i Bajden neće zajedno obavestiti javnost o čemu su pričali iza zatvorenih vrata. Pritisnut da kaže zbog čega neće održati zajedničku konferenciju za novinare sa ruskim predsednikom, Bajden je rekao da to "nije takmičenje na temu ko će bolje da se predstavi na konferenciji ili će se potruditi da posrami onog drugog".

Putin je uoči sastanka naveo i šta očekuje od susreta sa američkim kolegom, a to su uspostavljanje direktnog dijaloga i stvaranje mehanizma koji zaista funkcioniše u brojnim oblastima u kojima postoji obostrani interes.

Među pitanjima od zajedničkog interesa, Putin je naveo stratešku stabilnost, temu regionalnih sukoba, mere zaštite životne sredine i brigu o životnoj sredini uopšte, u globalnom smislu, kao i saradnju u oblasti ekonomije.

- Ako posle ovog sastanka stvorimo mehanizme za rad u svim ovim oblastima, mislim da će već to biti dobro. Moglo bi se reći da sastanak nije bio uzaludan - rekao je Putin.

On je dodao i da bi Rusija i SAD mogle efikasno da rade i u ekonomskoj oblasti.

-  Mnoge američke kompanije žele da rade kod nas, ali ih ‘vuku za uši’ sa našeg tržišta i oni ustupaju mesto konkurentima. Zar to zaista ide u korist američkoj ekonomiji? Sve u svemu, imamo o čemu da razgovaramo - istakao je je Putin.

Zašto je baš Švajcarska domaćin samita?

 

Švajcarska je ovog puta žestoko lobirala da se sastanak Putina i Bajdena održi baš kod njih. Sama Švajcarska od toga ima dvostruku korist - prestiž na internacionalnoj sceni i mogućnost da organizuje bilateralne razgovore sa liderima dve najjače države sveta.

Serge Dal Busko, državni savetnik u Ženevi imaće tu privilegiju da dočeka Bajdena i Putina na aerodromu. Takođe, potvrđeno je da će dvojica državnih savetnika Ignjacio Kasis i Gaj Parmelin da se sastanu sa dvojicom predsednika.

Treba podsetiti i da se u Ženevi odigrao ključan momenat tokom Hladnog rata. Naime, tad su se sastali Mihail Gorbačov i Ronald Regan, koji su razgovarali o kontroli nuklearnog oružja. To je bio prvi put posle dugo vremena da je održan sastanak na visokom nivou između šefova dve super sile, a Regan i Gorbačov su postigli kompromis.

Šta znamo o vili La Granž?

 

Putin i Bajden će se sastati u velelepnoj vili La Granž na obali jezera. Vila iz 18. veka nalazi se u predivnom parku sa ružičnjacima i fontanama.

Vila je vlasništvo grada Ženeve, a poklonio ju je njen poslednji vlasnik Vilijam Favre. U vili su živele patricijske porodice koje su vremenom nastavile da je ulepšavaju. Služila je kao diskretna postavka za brojne prestižne goste koji su iskovali međunarodnu sudbinu Ženeve i učinili je simbolom gostoprimstva i dobrodošlice. Pored nje nalazi se luksuzni hotel i restoran Eaux-Vives, koji datira iz 1750. godine, ima 16 apartmana i u njemu mogu da se organizuju događaji do 500 ljudi.

Zbog dolaska predsednika Rusije i SAD, ova vila je zatvorena već danima i ostaće zatvorena sve do 18. juna.

Koliko sutra radiće se na proširenju parkinga, kako bi do vile moglo da priđe oko 30 vozila delegacije, a biće omogućeno i da dva helikoptera slete u dvorište.

Proteklih dana radilo se na postavljanju bodljikave žice svuda oko imanja, kako se ne bi dogodilo da nezvani gosti banu na sastanka dvojice predsednika.

Bez supruga, ali ipak sa pratnjom

 

Kako je odlučeno, Vladimir Putin i Džozef Bajden neće povesti svoje lepše polovine u Švajcarsku. Prva dama Amerike se već nakon sastanka sa kraljicom Elizabetom uputila natrag u SAD. Vladimir Putin je razveden, ali se već dugo u medijima spekuliše da je u vezi sa atletičarkom Alinom Kabajevom. Međutim, ona ga sigurno neće pratiti na ovaj važan sastanak.

Ipak, predsednici neće biti sami. Još ranije je najavljeno da će sastanku prisustvovati državni sekretar Entoni Blinken, i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

U pratnji Bajdena biće i Asel Roberts, šef protokola, kao i Džon Salivan, ambasador SAD u Moskvi, koji je privremeno povučen iz Rusije. Putin bi mogao da povede i ambasadora Anatolija Antonova, koji je pre tri meseca vraćen iz SAD u Rusiju.

Zemlja pod opsadom tokom posete

 

Tokom samita dvojice lidera švajcarska vojska biće u sve vreme u stanju pripravnosti. Prema nezvaničnim informacijama, oko 1.000 vojnika biće raspoređeno na ulicama kako bi pružili podršku kolegama iz drugih bezbednosnih sektora.

Doći će i do obustave letova, a sve vreme će se vršiti pojačana kontrola neba, kako ne bi bilo iznenađenja.

Vlasti su zamolile građane da na dan sastanka rade od kuće i izbegavaju putovanje koliko god je to moguće.

- Savet poziva na odgovornost i razumevanje svih, kako bi ovaj važan događaj mogao da se održi pod odličnim uslovima, u ženevskoj tradiciji poštovanja, dobrodošlice i dijaloga - rečeno je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA