Policija objavila snimak Stanislava uoči kobnog hapšenja: Divljao po ulici, krvnički udarao auto

Stanislav se prvo valjao po zemlji, a potom je prišao parkiranom automobilu i uz stravične krike krvnički pesnicom udarao po staklu na vratima

  • 8

Češka policija objavila je snimak koji je prethodio brutalnom hapšenju Stanislava Tomaša (46), koji je preminuo nakon što mu je jedan od policajaca klečao na vratu.

Stravičan incident dogodio se u subotu u češkom gradu Teplice na severozapadu zemlje. Policija je rekla da nije bilo upotrebe prekomerene sile, te da su dobili poziv zbog tuče dvojice muškaraca, koji su polugoli pravili haos na ulici i razbijali parkirane automobile.

Po dolasku na lice mesta, jedan od muškaraca je pobegao, a drugi, odnosno Stanislav Tomaš je navodno pružao otpor, pa čak je i ugrizao jednog policajca.

Na snimku koji je navodno nastao pre dolaska policije vidi se kako se Stanislav prvo valja po trotoaru, a potom ustaje i zaleće se u pravcu drugog muškarca koji mu se sklanja sa puta. Stanislav potom prilazi parkiranom automobilu i uz stravične krike kreće krvnički pesnicom da udara po staklu na vratima.

Na drugom snimku, koji je nastao tokom hapšenja, vidi se kako trojica policajaca pokušavaju da ga obuzdaju na zemlji. Jedan mu kleči na vratu, drugi mu drži noge, a treći pokušava da mu veže lisice dok su mu ruke na leđima. Na istom snimku se čuju i prolaznici koji ga mole da ne pruža otpor, ali i žena koja viče: "Guše ga!".

Stanislavljeva sestra tvrdi da su policajci ubili njenog brata, kojeg su u zemlji prozvali "Češki Džordž Flojd", jer njegovo hapšenje izgleda gotovo identično kao i hapšenje Afroamerikanca Flojda koji je preminuo u maju prošle godine u Minesoti, nakon što mu je policajac Derek Šovin nekoliko minuta klečao na vratu.

- Sad bi svu krivicu da prebace za njega. Sad je on kriv što je umro. Misle da može da prođe, zato što smo Romi, ali neću im dati. Ubili su čoveka, on je mogao još da živi! Trebalo je da mu stave lisice, da ga odvedu u stanicu ako je nešto uradio, pa čak i da ga strpaju iza rešetaka, ali ne da ga ubiju! Zašto da ga ubiju? - pita sestra preminulog Stanislava.

Na mestu gde je Stanislav preminuo ljudi pale sveće, a postavljen je i transparent "Životi Roma su važni", aludirajući na pokret "Crni životi su važni", koji je nastao nakon ubistva Džordža Flojda.

Kako navode češki mediji, oko ovog slučaja podigla se velika prašina, a u istragu su uključeni i forenzičari i interna kontrola policije.

Policija je saopštila da je imala uvid u nalaze obdukcije i da smrt Stanislava Tomaša ni na koji način nije povezana sa privođenjem.

- Prema preliminarnom izveštaju, za muškarca se sumnjalo da je na njega uticala supstanca srodna amfetaminu, a obdukcija je otkrila patološke promene na koronarnim arterijama srca - rekao je portparol policije Daniel Vitek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA