≫ 

Kanadski premijer pozvao papu u posetu: "Da dođe i da se izvini starosedeocima"

Trudo tražio izvinjenje katoličke crkve zbog uloge koju je imala u internatima za decu starosedelaca

  • 13
Justin Trudeau, Džastin Trudo Foto: Tanjug/AP

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da je pozvao papu Franju da dođe u ovu severnoameričku zemlju i izvini se u ime katoličke crkve zbog uloge koju je imala u internatima za decu starosedelaca, nakon što je otkriveno blizu 1.000 ostataka tela u dve masovne grobnice.

- Razgovarao sam direktno sa papom Franjom da mu naznačim koliko je bitno ne samo da uputi izvinjenje, nego da dođe na kanadsko tlo i izvini se Kanađanima starosedeocima. Znam da vođstvo katoličke crkve aktivno radi na narednim koracima - rekao je Trudo novinarima, preneo je Rojters.

Organizacija starosedelaca Kanade Cowešeš First Nation u četvrtak je saopštila da je otkriven 751 neobeležen grob u srušenom internatu Marival u kanadskoj provinciji Saskačuan, podseća Tanjug.

Grupa starosedelaca objavila je to samo nekoliko nedelja nakon što je otkriće ostataka 215 tela uzdrmalo državu.

Papa Franja Vatikan misa Veliki petak Foto: Tanjug/AP

U taj internatski školski sistem, koji je postojao između 1831. i 1996. godine, bilo je uključeno oko 150.000 dece starosedelaca koja su bila oduzeta od svojih roditelja i predata hrišćanskim školama radi asimilacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. jun 2021 | 07:48

    KAO I SA ABORIDZANIMA STO SU RADILI PEGAVCI U AUSTRALIJI -GENOCID NAS ABORIDZANIMA !!!

  • Mihailović

    27. jun 2021 | 08:09

    Srbima ste izmišljali genocid,Amerika i Kanada,Britanci,Australci,a zapravo vi činili najveće genocide nad starosedeocima i njihovom decom zajedno sa katoličkom crkvom kao šta se radilo u ND HRVATSKOJ, i to dan danas želite sakriti etničkim čišćenjem Srba,kao da nisu ni postojali Srbi i još nametajući im da su Srbi činili genocid...Sad me i ne čudi dečiji logori u N D HRVATSKOJ uz pomoć katoličke crkve kad vidim šta su radili u celom svetu,deca im bili pokusni kunići...STRAŠAN GENOCID još opasniji jer ovaj prikriven, otimali decu roditeljima i dovodili u "Škole" da budu pokusni kunići...STRAŠNO, ŠKOLE MENGELE !!!

  • Raša

    27. jun 2021 | 07:48

    Oće, malo sutra. Zna on sta bi bio sledeći korak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA