≫ 

Novi požari u Kanadi posle pronalaska još 182 neimenovana groba: Na crkvama natpisi "Bili smo deca"

Policija je požare opisala kao sumnjive

  • 7
kanada,crkva crkve požar, Foto: Ontario Government
kanada,crkva crkve požar, Foto: Ontario Government

U Kanadi su nakon otkrića 182 neoznačena groba ispod još jedne škole, treće po redu, zapaljene dve katoličke crkve.

Vatrogasci su juče oko 3 sata ujutro dobili dojavu da gori crkva Sv, Jovana Krstitelja stara oko 100 godina u Morinvilu, severno od grada Edmontona u pokrajini Alberti. Crkva je potpuno izgorela.

- Požar je krenuo iz podruma i već se razbuktao kad je prva vatrogasna ekipa stigla na lice mesta. Ušli su u zgradu, ali na drugoj strani crkve već je došlo do kolapsa, pa su se povukli - rekao je za CTV News Ian Bušel, menadžer infrastrukture u Morinvilu.

Policija je požar opisala kao sumnjiv.

Sat i 20 minuta kasnije došla je još jedna dojava o požaru crkve, ovaj put u pokrajini Novoj Škotskoj, u regiji u kojoj živi autohtono stanovništvo.

U dve nedelje izgorelo je čak sedam crkava, od kojih samo jedna nije katolička.

Na mnogim crkvama u Kanadi osvanuli su grafiti i crvene oznake dlanova i stopala. Na vratima jedne crkve osvanuo je natpis "bili smo deca".

Juče su pronađena 182 neoznačena groba ispod još jedne katoličke škole

Kanadska domorodačka zajednica juče je objavila kako su ispod još jedne škole, treće po redu, pronađena 182 neoznačena groba, piše Index.

Grobovi su pronađeni ispod škole Sveti Eugenije kojom je Katolička crkva upravljala od 1912. do početka 1970-ih. Nakon toga je zgrada pretvorena u odmaralište i kockarnicu s terenom za golf, piše CBC.

Krajem maja su u Kanadi pronađeni ostaci 215 dece, neke stare tek tri godine, zakopani na mestu nekadašnje škole za domorodačku decu. Reč je o učenicima rezidencijalne škole Kamlups Indian u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978. godine, a njihovi ostaci pronađeni su uz pomoć posebnog radara.

- Uspeli smo potvrditi ono što je naša zajednica još ranije znala",rekla je tada direktorka domorodačke zajednice Rozan Kašimir.

Krajem juna, domorodačka zajednica objavila je novo otkriće u kom navode da su pronašli 750 grobova neimenovane dece na mestu nekadašnjeg internata, što je ponovo šokiralo Kanadu, razotkrivši delić strahote koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama.

- Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do juče smo pronašli 751 neobeležen grob - rekao je čelnik autohtone zajednice Kadmus Delorme. Reč je o novom otkriću u opštini Marieval na zapadu zemlje.

On je pojasnio da nisu u pitanju ,asovne grobnice, već neimenovani grobovi.

- Neki su možda i mogli da budu identifikovani, ali su predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče - rekao je on.

Saopštenjem se oglasio i premijer Džastin Trudo, rekavši da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem mira.

Zlostavljanja dece

Iskopavanja oko nekadašnje škole u Marivalu počela su krajem maja, nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamlups u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade.

Predsednik Federacije suverenih autohtonih nacija Bobbi Kameron osudio je zločin protiv čovečnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.

- Jedini zločin koji su oni počinili jest3 što su se rodili kao autohtoni stanovnici. Pozivan katoličku crkvu da učestvuje u istrazi. Pronaći ćemo još ostataka i nećemo se zaustaviti dok ne pronađemo ostatke sve dece - rekao je on.

Video: Grom udario u trafostanicu: Izbila stravična eksplozija, požar, pojedini delovi grada su bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    1. jul 2021 | 23:51

    Ovo što se dešava u Kanadi sa otkrivanjem posmrtnih ostataka dece indijanskog porekla, zapravo se dešavalo i nastavlja da se dešava srpskom narodu od istih izvršilaca. Tokom vekova, doduše, menjali su se istrebljivači, ali kraj dvadesetog i početak 21. veka obeležili su napadi anglosaksonskih ubica. Da li ste čuli za Jasenovac, jedini nacistički logor za istrebljenje dece u II svetskom ratu. Njega su formirale ustaške snage u sadašnjoj Hrvatskoj. Za Oluju, Bljesak, etničko čišćenje u Hrvatskoj, za klanje Srba u Bosni, bombardovanje Srbije i Crne Gore 1999, pogrom u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija 2004. Oni koji su pokopali decu autohtonih stanovnika severnoameričkih plemena, odgovorni su za istovrtne zločine nad Srbima u skorijoj istoriji. Samo zato što su pravoslavni hrišćani srpskog roda. I zločini i nasilje se nastavljaju preko marionetskih tzv vlada na otetim i okupiranim teritorijama. Nijedan zločin nad Srbima nije osuđen, procesuiran.Ne znam da li paljenje crkava treba da bude odgovor na patnju zbog zločina. Pre sam za proteste, sud, pravdu. Javnost. SAD i Kanada su stvorene na temeljima holokausta. Jer je to više od genocida.Moderna Nemačka takođe. Francuska takođe. Velika Britanija, Zato narodi i rase ne treba da se mešaju, jer ove zapadne bivše imperije žele na taj način da se iskupe novim inženjeringom.Narodi treba samo da štite sopstveni identitet u okviru svoje zajednice. Licemerje zapadnog sveta nisu izvinjenja već pljačka i bogaćenje na leševima dece

  • 534

    1. jul 2021 | 23:57

    Pali Tatanka, pali ha ha ha ha...

  • Gogi-11

    2. jul 2021 | 06:04

    To su te demoktrate koje nam drze casobe i osudjuju za "genocid"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA