≫ 

Američki advokat otišao na ručak u Moskvi, osvanuo u zatvoru u Minsku: Koliko je duga ruka Lukašenka

Šest dana nakon otmice advokata, predsednik Lukašenko je novinarima u Belorusiji rekao da se sprema atentat na njega i otmica njegove dece, a da su u pripremu državnog udara umešane i američke obaveštajne službe

  • 2
Youras Ziankovich Zenkovič snimljen u jednom restoranu u Minsku Foto: Youtube/ONT TV Channel

Kada se Jurij Zenkovič, advokat koji ima američko državljanstvo, u aprilu vraćao u hotel u Moskvi nakon što je ručao sa prijateljem, zatekao je četiri muškarca kako ga čekaju na ulici.

Njegova supruga Alena Dženisavec kaže da je, prema rečima menadžera hotela, jedan od te četvorice njenom suprugu stavio džak na glavu i ugurao ga u automobil. Ona kaže za CNN da je Jurij potom prebačen preko ruske granice, kao putnik konvoja tri vozila, a odatle su ga odveli 700 kilometara dalje do prestonice Belorusije, Minska.

Ona kaže da je povezala šta se sve dogodilo njenom suprugu preko advokata koji mu je dodeljen u Belorusiji. Skoro tri meseca nije imala direktan kontakt sa suprugom. Istovremeno je, kaže, priveden i Aleksandar Feuta, čovek koji je kobnog dana ručao sa Jurijem. I on je odvezen u Minsk.

Inače, Feduta je nekada radio kao portparol Aleksandra Lukašenka, 1994. godine, pre nego što je prestao da bude u milosti beloruskog lidera. Tada je prešao u opoziciju. Feduta je bio i u zatvoru jer je učestvovao na protestima 2010. godine.

Zenkovič je, kako piše CNN, prvo odveden u beloruski KGB pritvorni centar. Tamo ga je advokat povremeno posećivao, ali iz ambasade SAD niko nije mogao da mu dođe. Za beloruske vlasti, privođenje Ziankovića je bio deo veće igre i spremali su se da "iznesu bombastične tvrdnje", navodi američki medij.

Šest dana nakon otmice, predsednik Lukašenko je novinarima u Belorusiji rekao da se sprema atentat na njega i otmica njegove dece. Rekao je da se sprema državni udar!

- Otkrili smo umešanost stranih obaveštajnih službi, vrlo verovatno CIA i FBI. Agenti su stigli iz SAD, neki Zenkovič. Pratimo ih i nadgledamo - rekao je Lukašenko.

Youras Ziankovich Jurij Zenkovič Foto: Youtube/ONT TV Channel

Brzo je reagovao američki Stejt Department, i poručio da je "svaka insinuacija da američka vlada planira napad na Lukanšenka neistinita".

Još dvoje je uhapšeno zbog navodne umešanosti u pripremu atentata. Među njima je i Olga Golubović, koja je nekad radila u Zenkovičevoj firmi. Oni su optuženi da su kovali zaveru i želeli da izvrše državni udar.

Belorusija je tražila i ekstradiciju još pet osoba iz SAD i Litvanije, jer su navodno takođe umešani u zaveru.

Konstantin Biček, šef istrage državnog komiteta je kasnije saopštio da je Zenkovič sve priznao i da sarađuje u istrazi. On je za državnu televiziju rekao da je Zijanuković hteo da podmiti pripadnike bezbednosnih snaga kako bi se urotili protiv Lukašenka i svrgnuli predsednika sa vlasti.

Alena Dženvaset insistira da su optužbe protiv njenog supruga smešne i da je, ako je i priznao, to učinio da bi spasao svoj život.

Kada je beloruski KGB otkrio da je Zenkovič u Moskvi, prema rečima Bičeka, pitali su ruske kolege da li postoji mogućnost da pošalju grupu svojih agenata u Rusiju.

Ruska agencija za bezbednost (FSB) saopštila je potom da su hapšenja obavljena u saradnji sa beloruskim KGB-om, kako bi se sprečile nezakonite radnje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je podržao Lukašenkove tvrdnje o planiranju državnog udara, a to je isto prošlog meseca učinio i šef diplomatije Sergej Lavrov govoeći da je "teško zamisliti da američke obaveštajne agencije nisu bile upoznate sa tako velikom aktivnošću".

I portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je rekao da je Putin razgovarao o pripremi atentata u svom telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom 13. aprila. Ambasada SAD u Minsku je saopštila da ne može da komentariše slučaj jer Zenkovič ima dvojno državljanstvo, te da konzulima nije automatski dozvoljeno ni da ga vide.

"Ubiti predsednika"

Dženivasec kaže da je zabrinuta za zdravlje supruga, te da joj je advokat rekao da Zenkoviču "pritisak skače svaki dan".

- Imao je lekove u torbi, ali mu ne daju da ih uzima - kaže ona za CNN.

Lukašenkove tvrdnje o "spremanju državnog udara pod pokroviteljstvom SAD" bile su predsedniku višestruko korisne - predstavio je opoziciju zavisnom od stranih sila i kao nasilnike.

Takođe, saradnja bezbednosnih službi Rusije i Belorusije opet su ga malo približile Moskvi. Kako bi "ispratili priču vlasti", beloruska državna televizija snimila je i, kako navodi CNN, "melodramatični dokumentarac - Ubiti predsednika".

U njemu je prikazan tajni snimak Zenkoviča kako jede u restoranu u Minsku 2020. Piše da je nastao 21. avgusta, gotovo dve nedelje nakon što su krenuli protesti u Belorusiji zbog Lukašenkove pobede na predsedničkim izborima.

Zenkovič je navodno rekao kako je razgovarao sa nekim biznismenima "sa kojima će se ponovo videti nakon sastanka i koji će mu obezbediti restoran za prvo okupljanje". Navodno je rekao i kako ga podržavaju Jevreji u SAD. Međutim, čini se da je sa audio snimkom neko brljao - jer reči koje se čuju ne poklapaju se sa načinom na koje Zijankovič pomera usne na snimku.

Narator u dokumentarcu govori kako "Zenkovič nije krio svoj cilj".

- Njegov zadatak je da otkrije slabu tačku, da regrutuje i podstakne oružanu pobunu - govori narator u dokumentarcu.

U vreme kada je nastao snimak Alena kaže da ona i suprug jesu bili u Belorusiji, kako bi videli porodicu i dogovorili kupovinu nekretnine.

- Želeli smo da kupimo kuću kako bismo imali gde da budemo kada dođemo da obiđemo porodicu i prijatelje tokom odmora - kaže ona za CNN. Rekla je i da je htela da glasa na predsedničkim izborima 9. avgusta.

Nekoliko dana nakon tog ručka u Minsku Zenkovič je priveden. Kaže da je primetila da ih prate nakon što su učestvovali na jednom od protesta koji su održani nakon proglašenja rezultata izbora.

Jurij je proveo deset dana u tzv. administrativnom pritvoru. Alena kaže da je njen suprug štrajkovao glađu i da je, čim je bio pušten, krenuo ka granici sa Poljskom.

Nedugo nakon toga, kaže Alena, doneli su odluku da zatvore kancelarije u Minsku, jer je postalo previše opasno da Jurij dolazi u Belorusiju. Takođe, kako je navela, ne žele "da podržavaju diktaturu plaćanjem poreza i računa".

Zenkovič je već godinama protivnik Lukašenkovog režima i od SAD je dobio politički azil 2011. godine. Njihov državljanin postao je 2017, ali je ostao u kontaktu sa brojnim beloruskim opozicionim aktivistima.

Godine 2016. se kandidovao na izborima pokušavajući da uđe u beloruski predstavnički Dom kongresa, a prethodno je za svoju pratiju Beloruski narodni front (BPF) u Americi skupljao novac. Njegova odluka da poseti Moskvu u aprilu, u koju je ušao koristeći pasoš Belorusije, dalo je vlastima u Minsku šansu na koju su dugo čekali...

Nejasno je kada će Zenkovič i njegovi "saradnici" biti pozvani na sud. Njegova supruga kaže da ne zna kada će moći da priča sa njim, a kamoli da ga vidi. Poslednji put su se čuli 11. aprila, kada je pozvao njihov broj u Hjustonu da joj poželi laku noć. Nakon toga je otišao na ručak sa Fedutom.

Video: Protesti ispred Lukašenkove rezidencije, on iz helikoptera izašao sa puškom u ruci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. jul 2021 | 20:38

    Samo hapsite pravoslavna braco dosta su oni.nama zla naneli.

  • Laki zuti

    7. jul 2021 | 20:37

    Tako se sa spijunima rade valda I oni imaju interpol usluge

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA