Saudijski princ držao zaposlene kao robove u stanu u Parizu: Spavali na podu, jeli ostatke hrane

Služavke tvrde da su tokom godina bile podvrgnute različitim oblicima ponižavanja i maltretiranja, uključujući "naredbe da po ceo dan i noć tokom čitave nedelje zadovoljavaju potrebe poslodavca, bez pauza"

  • 0
Služavka Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Francuske vlasti istražuju navode da je saudijski princ držao sedam zaposlenih u "modernom" ropstvu u njegovom stanu izvan Pariza.

Istraga o trgovini ljudima otvorena je nakon što su žene, većinom sa Filipina između 38 i 51 godine, podnele žalbe na moderno ropstvo u oktobru 2019. godine, saopštilo je tužilaštvo u predgrađu Nantere.

Služavke su regrutovane u Saudijskoj Arabiji i radile su za princa i njegovu porodicu nekoliko godina, prenosi Daily mail.

One tvrde da im je plata bila 300 evra mesečno i da su bile primorane da rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

Saudijski princ kog su radnice optužile za ropstvo nije javno identifikovan.

Princ i njegova porodica navodno provode letnji odmor u Francuskoj, a poznato je da na putovanja vode i zaposlene.

Izvor blizak istrazi, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je žena uspela da pobegne tokom nedavnog puta u Francusku.

Navodno zlostavljanje dogodilo se 2008, 2013. i 2015. godine u stanu u predgrađu Pariza.

Od nekih radnika je traženo da spavaju na podu i jedva su imali vremena da jedu dok su služili prinčevo četvoro dece, prenosi Le Parisien.

Žene tvrde da su tokom godina bile podvrgnute različitim oblicima ponižavanja i maltretiranja, uključujući "naredbe da po ceo dan i noć tokom čitave nedelje zadovoljavaju potrebe poslodavca, bez pauza".

One su navodno "izgladnjivane, primorane da jedu ostatke hrane i morale da idu čim ih poslodavci pozovu".

- Kada smo ih videli prvi put, bili smo šokirani koliko su bili gladni. Plakali su od gladi - rekao je Anik Fužeru, predsednik grupe za pomoć SOS Esclaves.

Tužioci su svedočenje žena čuli pre nekoliko nedelja, ali princ još uvek nije ispitan s obzirom da nije u Francuskoj.

Nije poznato ni da li poseduje diplomatski imunitet, a u tom slučaju tužioci ne bi mogli da ga uhapse ili podignu optužnicu protiv njega.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA