Uprkos lokdaunu obaraju rekorde u broju zaraženih: Vlasti dodatno produžile blokadu, građani besni

Manje od deset odsto Australijanaca do sada je revakcinisano

  • 0
Australija koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Sidnej i pokrajina Novi Južni Vels proteklih dana beleže rekordan broj zaraženih od korona virusa, iako se ovaj deo zemlje već treću nedelju nalazi u potpunom karantinu.

Veliki problem za zdravstveni sistem predstavlja novi delta soj korona virusa, ali i nepoštovanje pravila karantina, budući da je veliki broj građana uprkos zabrani, odlazio u kućne posete.

Vlasti su apelovale na građane, da poštuju propise i ostanu u kućama dok se karantin ne okonča.

- Molim vas nemojte da posećujete jedni druge, budite samo sa svojom porodicom kod kuće. Izbegavajte da posećujete prijatelje i dalju rodbinu kako bismo sačuvali živote - rekla je premijerka Novog Južnog Velsa.

Ukoliko ljudi koji imaju blage simptome bolesti nastave da se kreću, virus će se još više proširiti po celoj zemlji. Iako je zemlja već dve nedelje u karantinu, juče je u Sidneju registrovan rekordan broj zaraženih u poslednjih 14 meseci.

Vlasti Sidneja, u kom živi više od pet miliona ljudi, najavile su da će potpuni karantin o ovom delu zemlje trajati najmanje do 17. jula.

Ljudima je dozvoljeno da napuštaju svoje domove samo u izuzetnim slučajevima kako bi kupili hranu, lekove ili pružili pomoć nekome ko nije u stanju da se sam stara o sebi.

Vlasti su početkom ove nedelje bile primorane da produže lokdaun na još nedelju dana, jer se uprkos restriktivnim merama broj novozaraženih nije smanjio.

Protekle nedelje dnevni prosek novih slučajeva kretao se između 18 i 35.

Vakcina, vakcinacija, ilustracija

Foto: Tanjug/AP

- Ovi brojevi su jako visoki, moramo da učinimo sve kako bismo ih smanjili - rekla je premijerka.

Ona je dodala da vlastima nije u interesu da grad ostane zaključan i da su bili primorani da uvedu ovako drastične mere kako bi sačuvali ljudske živote.

- Ne želimo da produžavamo karantin, već da učinimo sve da naš grad što pre izađe iz karantina. Cilj nam je da se što veći broj starijih osoba odmah vakciniše - rekla je premijerka.

Porast broja zaraženih delta sojem izazvalo je veliko nezadovoljstvo građana, budući da su zbog nedostatka medicinskog osoblja morali da uspore vakcinaciju.

Manje od deset odsto Australijanaca do sada je revakcinisano. Vlasti se suočavaju sa nestankom vakcina, posebno Fajzer, pa je građanima ispod 40 godina onemogućeno da se vakcinišu.

Premijer Sidneja Skot Morison, obećao je prošle nedelje da će poslati 300.000 doza Astrazeneka i Fajzer vakcina, kako bi se ovaj grad što pre izborio sa virusom.

Vakcinacija u Australiji počela je početkom februara kada je ova zemlja imala mali procenat zaraženih. Proces vakcinacije vremenom je usporen zbog problema sa nabavkom vakcina i strahom građana od ugrušavanja krvi zbog primanja AstraZeneka vakcine.

Video: Kon: Delta soj korona virusa će pokriti ceo svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA