≫ 

Jedan otac nije skratio bradu 20 godina, 2. kuca na grob sina: Porodice žrtava mafije čekaju pravdu

Prema podacima antimafijaške organizacije Libera, skoro 80 posto od 600 slučajeva nevinih žrtava organizovanog kriminala u Italiji je delimično rešeno ili nerešeno

  • 0
Mafija, Napulj, Italija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Držeći se za kovčeg svog sina, Vinćenco Agostino iz Italije se zakleo da neće skratiti kosu ili bradu dok pravda ne bude zadovoljena. Bilo je to 10. avgusta 1989. godine, pet dana nakon što su dvojica mafijaških napadača na motoru ubila Antonina Agostina, policajca i njegovu ženu Idu, koja je bila u petom mesecu trudnoće.

Par je upucan usred dana na promenadi u Karini, gradiću u blizini Palerma. Vinćenco je gledao agoniju svog sina dok su ubice ispalile kišu metaka u njega. Video je svoju snajku, koja je pogođena u srce, kako se približava mužu u pokušaju da ga uteši.

Prošlog meseca sudija je objavio izveštaj u kojem je otkrio kako je Antonino Agostino ubijen jer je istraživao odbegle mafijaše. Jedan od ubica, mafijaški bos Nino Madonia, osuđen je na doživotnu kaznu u martu. To je mali korak napred, uprkos mnogim pitanjima bez odgovora i činjenici da su mnogi, koji su umešani u ubistvo, i dalje u bekstvu.

Kazna je ponovo pokrenula raspravu u Italiji zbog usporenog pravnog postupka i mučne borbe za sudsko zatvaranje za članove porodica nevinih žrtava mafije.

Vinćenco, 23 godine kasnije, i dalje održava svoje obećanje: duga brada sada mu dostiže do grudi i postala je simbol otpora protiv šefova mafije i u dugoj potrazi za istinom sa kojom se suočavaju stotine rođaka žrtava organizovanog kriminala u Italiji.

Prema podacima antimafijaške organizacije Libera, skoro 80 posto od 600 slučajeva nevinih žrtava organizovanog kriminala u Italiji je delimično rešeno ili nerešeno. Većina istraga je zatvorena zbog nedostatka dokaza, dok su mnogi zarobljeni u beskonačnom suđenju, prenosi Guardian.

Više od 30 godina Vinćenco Agostino je neumorno progonio tužioce kako bi ih ubedio da ponovo otvore istragu o smrti njegovog sina, koja je desetinama puta bila zatvorena. Tokom ranije istrage otkriveno je da je tokom nasilnog rata koji je mafija vodila protiv italijanske države tih godina, Antonino radio kao tajni agent optužen za lociranje odbeglih mafijaša. Njegova smrt otkrila je navodnu vezu između pripadnika italijanske tajne službe i šefova mafije, koja je i dalje u fokusu istraga danas.

U policijskoj postavi 2016. godine, Vinćenco je izabrao kolegu svog sina koji je umešan u ubistvo. Iz tog razloga, sa 86 godina, primoran je da živi pod policijskom zaštitom 24 sata dnevno.

- Gledanje kako sin, snajka i nerođeni unuk umiru uništilo mi je život. U svom srcu nosim ranu veličine kratera - rekao je Vinćenco.

Na drugom groblju, na teritoriji italijanske Ndrangete, drugi otac kuca na grob svog sina. Pita da li može da ga čuje i želi da zna kako je u raju. Njegovo ime je Martino Ceravolo i kako kaže, ne zna za mir otkako je Ndrangeta greškom ubila njegovog sina Filipa (19) 25. oktobra 2012. godine.

Ndrangheta Ndrangeta Italija suđenje Suđenje pripadnicima Ndrangete Foto: Tanjug/AP

- Te večeri Filipo je planirao da poseti devojku koja je živila u malom gradu oko četiri kilometara odavde. Auto mu nije radio, zbog čega je rešio da stopira. Mlad muškarac je ponudio da ga poveze. Nažalost, završio je u pogrešnim kolima pogrešne noći - rekao je otac Ceravolo.

U to vreme trajao je nasilni rat u Ndrangeti između moćnog klana Emanuele i klana Loiero. Filipo nije mogao da zna da je Domeniko Tasone, koji mu je ponudio prevoz, bio na listi rivalskog klana. Oko 22 sata, četvorica muškaraca opkolila su auto i počela da pucaju. Meci namenjeni Tasoneu pogodili su Filipa u glavu i grudi.

Tasone je napustio vozilo vrišteći i čudom je preživeo, dok je Filipo ležao u lokvi krvi.

Njegov slučaj je zatvoren zbog nedostatka dokaza, uprkos tome što su tužioci identifikovali muškarce odgovorne za napad, koji i dalje kontrolišu lokalno područje.

- Prelistavam novine svaki dan u nadi da ću pronaći vesti o nedavnom mafijaškom obračunu. Shvatam da je to frustrirajuće, ali nikada nisam tražio osvetu, već samo pravdu. I dok je ne pronađem, nastaviću da kucam na grob svog sina da bih ga obavestio da nisam odustao - rekao je Ceravolo.

Kako je rekao, bez pravde nema ni mira, ni za njega, ni za sina.

Video: Mi vekovima ubijamo i pljačkamo, ne može nam niko ništa: Sve o italijanskoj mafiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA