Evropske zemlje koriste razne metode da motivišu na vakcinaciju: Koji će se pokazati kao najbolji?

Sve veći broj zemalja uvodi obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, dok neke zemlje kao motivaciju nude novac i vaučere vakcinisanim građanima

  • 46
Spora vakcinacija, vakcina, Evropa, korona virus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Dok slučajevi korona virusa ponovo rastu, a inokulacije opadaju, čini se da su evropske zemlje podeljene po pitanju obavezne vakcinacije.

Dugo vremena činilo se da je Italija izuzetak u regionu nakon što je još u martu učinila vakcinaciju zdravstvenih radnika obaveznom. Međutim, brzo širenje delta varijante, koja je zaraznija od prethodnih sojeva, naterala je mnoge evropske zemlje da promene mišljenje.

Ove nedelje su Francuska i Grčka donele odluku da vakcinacija bude obavezna za medicinske radnike. Obe zemlje su takođe ograničile mnoge svakodnevne aktivnosti na vakcinisane. U slučaju Francuske, prihvataju se i negativan PCR test ili dokaz o imunitetu.

Makron je nagovestio da njegova vlada razmatra da proširi obaveznu vakcinaciju na ceo francuski narod.

- U zavisnosti od toga kako će se situacija razvijati, nesumnjivo ćemo sebi postaviti pitanje obavezne vakcinacije za sve Francuze - rekao je Makron u televizijskom obraćanju naciji.

Francuska Pariz koronavirus Foto: Tanjug/AP

Sledećeg dana, nemačka kancelarka Angela Merkel zauzela je potpuno suprotan stav.

- Mislim da ne bismo stekli poverenje promenom onoga što smo rekli, tj. da nećemo uvesti vakcinaciju kao obaveznu meru, ali mislim da poverenje možemo steći promovisanjem vakcinacije - rekla je u utorak.

Evropske zemlje koje su učinile vakcinaciju obavezno za zdravstvene radnike

Italija je prva zemlja u Evropi koja je dekretom u martu naredila zdravstvenim radnicima, uključujući i farmaceute, da se vakcinišu. Oni koji odbiju, suočavaju se sa suspenzijom bez plate do kraja godine.

U televizijskom obraćanju u ponedeljak, francuski predsednik Emanuel Makron naredio je svim francuskim zdravstvenim radnicima i drugom osoblju koje je u kontaktu sa ranjivom populacijom, da se vakcinišu do 15. septembra.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis saopštio je u ponedeljak da će zdravstveni radnici u Grčkoj biti suspendovani ukoliko odbiju da se vakcinišu od septembra.

Osoblje u staračkim domovima biće suspendovano od 16. avgusta ako ne zakaže termin za vakcinaciju, dok će isto važiti u septembru za zaposlene u državnim i privatnim bolnicama.

- Posle godinu i po dana više niko ne može da tvrdi da mu je korona virus nepoznanica. Zemlja će ponovo biti zaključana zbog stava koji su zauzeli određeni ljudi ... Opasnost nije Grčka, već nevakcinisani Grci - istakao je on.

U Britaniji, ministar zdravlja Met Henkok rekao je prošlog meseca da će radnici u staračkim domovima imati obavezu da se vakcinišu od oktobra.

I druge evropske zemlje razmatraju slične mere, uključujući Poljsku koja će možda vakcinaciju učiniti obaveznom za visoko rizičnu populaciju od avgusta.

Vlasti austrijske pokrajine Donja Austrija odlučile su da će od 1. septembra svi koji se budu zapošljavali u zdravstvu morati da budu vakcinisani protiv korona virusa.

To pravilo važi i za đake škola za medicinske sestre, kao i praktikante i studente.

Odgovarajuće obaveštenje upućeno je svim klinikama, kako bi kandidatima za zaposlenje dali dovoljno vremena za imunizaciju.

Cilj mere je da se zaštite pacijenti i sami medicinski radnici.

Ranije su pokrajine Beč, Štajerska i Burgenland najavile uvođenje obavezne imunizacije protiv korona virusa svih koji žele da se zaposle u zdravstvu i socijalnim ustanovama.

U Beču obaveza vakcinacije obuhvatiće i sve nove zaposlene u obdaništima.

Gde je vakcinacija obavezna za svakodnevne aktivnosti?

"Savremeni oblici obavezne vakcinacije primoravaju vakcinaciju direktnim ili indirektnim pretnjama nametanjem ograničenja u slučajevima nepoštovanja", piše Svetska zdravstvena organizacija u kratkom tekstu o politici.

Čini se da su neke evropske zemlje zauzele ovaj pravac proteklih dana.

Iako vakcinacija neće biti zakonska obaveza za opštu francusku populaciju, svima koji žele da odu u restoran, kafić ili se ukrcaju na voz, od avgusta će biti potrebna zdravstvena knjižica.

- Radije ćemo uvesti restrikcije za one koji nisu vakcinisani nego na sve - rekao je Makron.

U Grčkoj od petka, pa do kraja avgusta, svi zatvoreni komercijalni prostori, uključujući barove, bioskope i pozorišta, biće dostupni samo vakcinisanima.

U Rusiji je Moskva naredila gradskim kafićima, barovima i restoranima da primaju samo mušterije koje imaju dokaz o vakcinaciji, imunitetu ili negativan test.

Međutim, prema SZO, obavezna vakcinacija podstiče brojna etnička pitanja.

- S obzirom na to da politike koje nalažu akciju ili ponašanje ometaju ličnu slobodu i autonomiju, one bi trebalo da teže uravnoteženju dobrobiti zajednice i pojedinačnih sloboda - napisalo je zdravstveno telo UN-a u svom političkom sažetku u aprilu.

Obavezna vakcinacija ne bi trebalo da se nameće bez uzimanja u obzir principa proporcionalnosti i neophodnosti, rekla je organizacija.

- Ako se takav cilj javnog zdravlja (npr. imunitet stada, zaštita najugroženijih, zaštita kapaciteta akutnog zdravstvenog sistema) može postići sa manje prisilnih ili nametljivih intervencija u politici, obaveza ne bi bila etički opravdana - navodi se u izveštaju.

Nagrade kao motivacija

Kako bi podstakle građane da prime vakcinu protiv korona virusa, neke evropske zemlje nudile su razne stvari. Tako su Srbija i Grčka vakcinisanim građanima davale 25 evra, odnosno 150 evra, koliko je grčka nagrađivala mlade koji prime dozu.

Kao dodatna motivacija koristili su se vaučeri za kupovinu, dok je, na primer, Rumunija ponudila posetu legendarnom Drakulinom dvorcu i vakcinaciju prilikom posete.

Video: Velika gužva u TC Ušće: Kakav haos zbog vaučera na vakcinaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojkan

    15. jul 2021 | 13:01

    Proverite gde god možete i hoćete ali vakcinacijom se znatno smanjio broj umrlih i težih slučajeva od korone. Na 100 slučajeva umrlih od korone 99 su NEvakcinisani.

  • Komsinica Cica

    15. jul 2021 | 13:11

    Vakcinisite se ljudi, prvenstveno znog sebe, svoje okoline, znog normalnog zivota. A posle kada sve zatvore, prvi se ljutite i bunite.

  • Brundo

    15. jul 2021 | 13:41

    Nije li vam sumnjivo da vam neko plati da se vakcinisete a pritom morate da potpisisete dokument gde proizvodjaca oslobadjate svake odgovornosti ako vam nesto bude?To na sta pristajete se zove medicinski eksperiment.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA