≫ 

Požari bukte oko turskih letovališta: Gori i kod Bodruma i Marmarisa, naši turisti za sada bezbedni

Brojni turisti iz Srbije koji trenutno letuju u blizini Antalije sa strepnjom gledaju u nebo, ali turski zvaničnici kažu da hoteli nisu ugroženi

  • 5
Turska, Antalija, požar Foto: Tanjug/AP

Turska se bori sa vatrenom stihijom oko najlepših letovališta u ovoj zemlji. Nakon što je juče buknuo stravičan požar u blizini Antalije, kod popularnog letovališta Side, danas su se rasplamsali požari i kod Marmarisa i Bodruma.

Požar kod Antalije odneo je najmanje tri života. Vatrograsci se juče od podneva neprekidno bore sa vatrenom stihijom. U akciji gašenja uključeni su i avioni i helikopteri, a nadležni su jutros da je situacija teška, ali pod kontrolom.

Iz Turske stižu zabrinjavajući snimci i fotografije. Srbi koji trenutno u području Antalije kažu da prizor izgleda stravično, ali da su u hotelima bezbedni i da za sada niko nije pominjao evakuaciju.

Turska, Antalija, Side Posledice požara kod Antalije Foto: Tanjug/AP

Kako je za Telegraf.rs potvrđeno iz više turističkih agencija, hoteli u ovom području nisu ugroženi, niti se iko od turista javio da traži raniji povratak ili premeštanje u druge regije.

Na društvenim mrežama naši turisti se uglavnom žale na dim, ali i na garež koju su jutros zatekli na terasama ili na peškirima na plaži. Jedan od turista, koji letuje u regiji Manavgat na Fejsbuku je napisao da su helikopteri tokom čitave noći i jutra gasili požar.

"Baš ispred našeg hotela pune vodu iz mora. Po njihovom pravcu bih rekao da gase negde oko Manavgat vodopada, što je sa gornje strane autoputa, jedino što je dim prekrio celo nebo i bas grozno izgleda", napisao je u Fejsbuk grupi Turska - info letovanje.

Pojedini turisti su se žalili da su na kratko ostajali bez interneta ili struje u hotelu, ali se potom snabdevanje električnom energijom stabilizovalo.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencije, kaže da u regiji Antalije trenutno boravi nekoliko hiljada Srba, ali da u ovom trenutku, niko nije ugrožen.

- U ovom trenutku situacija za turiste nije problematična. Požari su još daleko od regije gde su turistički hoteli i gde su turisti generalno smešteni. Turska je juče, prema informacijama kojim raspolažem, delimično uspela i da lokalizuje požare. Ne vidim potrebu za nervozom. U ovom trenutku je sve stabilno kada su turisti u pitanju - rekao je Seničić.

Podsetimo, u vazduhu je više od 20 letelica koje gase vatru koja se juče u jednom trenutku nekontrolisano širila zbog vetra. Uništeno je mnogo domova i lokala, kao i poljoprivrednog zemljišta, a na zgarištu se vide i leševi životinja. Vlasti su saopštile da su tri osobe izgubile život, a da se više desetina javilo u bolnice zbog gušenja.

Letelice gase i kod Marmarisa i Bodruma

Kako javljaju turski mediji, danas je oko 13 časova buknuo požar kod Marmarisa, koji se za svega nekoliko minuta, usled jakog vetra drastično proširio. Samo sat vremena kasnije stigla je vest da požari bukte i oko Bodruma.

U akciji gašenja požara kod Marmarisa učestvuje najmanje pet helikoptera, a strahuje se da bi vatra mogla da dođe i do stambenih objekata i hotela u tom popularnom letovalištu.

Agencije sa kojima je Telegraf.rs kontaktirao za sada ne evakuišu turiste iz ovih područja.

Video: Požar Diksi nemilosrdno guta domove: Sravnio sa zemljom 10 kuća i ide ka zapadu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    29. jul 2021 | 19:12

    Траже стражници чепа тако далеко у сред овог корона лудила и сада треба да жалим некога ко нема појма шта ће од новца...

  • Ljubiša

    29. jul 2021 | 15:39

    Neka gori, soašavaj paradajz, konzerve, praziluk i ostale proizvode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA