≫ 

Militantnu grupu sumnjiče za podmetanje požara u Turskoj: Da li su u pitanju teroristički napadi?

Formirana 1978. godine, PKK - koju su Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija priznale kao terorističku grupu - od 1984. godine vodi nasilne napade na državu i građane, tokom kojih je ubijeno gotovo 40.000 ljudi

  • 0
Turska, Antalija, požar Foto: Tanjug/AP

Za požare koji već dva dana divljaju Turskom, korisnici Tvitera optužuju organizaciju "Inicijativa Deca Vatre" koja je povezana sa terorističkom grupom PKK.

Članovi i simpatizeri pomenute grupe pozdravili su požare na Tviteru. PKK ima dugu stradiciju podmetanja požara u šumama kao svojevrsnu osvetu Turskoj, a u tim incidentima poginulo je nekoliko desetina hiljada ljudi i uništena je priroda, piše Daily Sabah.

Turska se već dva dana bori sa vatrenom stihijom oko najlepših letovališta u ovoj zemlji. Nakon što je juče buknuo stravičan požar u blizini Antalije, kod popularnog letovališta Side, danas su se rasplamsali požari i kod Marmarisa i Bodruma.

Požar kod Antalije odneo je najmanje tri života. Vatrograsci se juče od podneva neprekidno bore sa vatrenom stihijom. U akciji gašenja uključeni su i avioni i helikopteri, a nadležni su jutros da je situacija teška, ali pod kontrolom.

Video: Požari bukte oko turskih letovališta

Nesvakidašnji način širenja požara, naveo je ljude na društvenim mrežama da pomisle kako su oni podmetnuti, a za to je najpre okrivljena teroristička organizacija PKK. Takozvana "inicijativa" još nije preuzela odgovornost za požare, ali ih njihova problematična prošlost čini glavnim osumnjičenim za incidente.

Terorističke grupe godinama podmeću požare u Turskoj

Inicijativa "Deca vatre" proslavila je danas gnusan napad na turske šume u kojima je nastradalo troje, a povređeno čak 50 osooba.

Takozvana "inicijativa" ima neslavnu prošlost, budući da je godinama u nazad bila odgovorna za mnoge požare u Turskoj.

Jedna od poslednjih bila je u oktobru prošle godine u okrugu Hatai.

- Nijedna reč ili laž neće sprečiti dolazak vatre u vaše fabrike i vaše militantne zone - napisali su članovi grupe u oktobru 2020. godine i dodali da "pozdravljaju" svoje "članove" koji su izvršili podmetanje požara u okrugu Hatai u Belenu. Grupa je takođe dodala da je taj okrug poznat kao uporište vladajuće Partije pravde i razvoja (AK stranka) i Partije nacionalističkog pokreta (MHP).

Oni su tesno povezani sa militantnom ogranizacijom PKK.

Militantna organizacija PKK, koja godinama ledi krv u žilama građana u Turskoj, delimično je aktivna u planinama Amanos (Nur), koja se proteže prema jugu od planinskog lanca Taurus u Kahramanmarašu do provincija Osmaniie i Hatai. Kako bi terorističkoj grupi uskratile siguran put iz ratom razorene Sirije, turske snage sprovode redovne operacije u regionu i sprečavaju njihovo kretanje.

U međuvremenu, simpatizeri PKK -a su na društvenim mrežama iskazali svoju mržnju prema šumama, zbijajući šale i ismevajući vatru.

Godine 2019. grupa je takođe preuzela odgovornost za požare u turskim zapadnim, severozapadnim i južnim provincijama, proglasivši "vatrenu osvetu" državi.

U pisanoj izjavi objavljenoj na veb stranici pro-PKK, grupa je preuzela odgovornost za podmetanje 27 odvojenih požara u zapadnom delu Turske između 11. jula i 24. avgusta 2019. godine, uključujući i zapadnu provinciju Izmir, u kojoj je vatra zahvatila više od 500 hektara šume u okruzima Karabaglar, Menderes i Seferihisar.

Grupa povezana sa PKK-om izjavila je svojevremeno da su to uništavanje životne sredine u zapadnim okruzima Turske počinili kao čin osvete, dalje tvrdeći da će nastaviti da pale druge zelene površine i zemljišta sve dok "slobodni autonomni Kurdistan" ne bude uspostavljen.

U julu prošle godine, ANF povezan sa PKK izvestio je da je šumski požar na periferiji planine Aidos u istanbulskoj četvrti Pendik izazvala grupa "Narodna ujedinjena milicija za osvetu", koja je deo Pokreta "Ujedinjena revolucija naroda" - krovna grupa nekoliko ilegalnih ekstremno levičarskih terorističkih grupa-uglavnom podržanih od strane PKK.

Međutim, istanbulska policija je u saopštenju navela da je istraga o požaru otkrila da je dvoje dece slučajno zapalilo požar.

Ipak, još jedan požar koji je izbio dva meseca kasnije na istom području, zaista je počinio militant povezan sa PKK, što je dokazao i turski sud.

Formirana 1978. godine, PKK - koju su Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija priznale kao terorističku grupu - od 1984. godine vodi nasilne napade na državu i građane, tokom kojih je ubijeno gotovo 40.000 ljudi. Pored samoubilačkih napada i masakra nad civilima, PKK je tvrdila i bila je optuživana da je u prošlosti podmetala mnoge šumske požare.

Video: Ne plašite se! Drama Jelene Karleuše, smiruje preplašene ćerke u toku evakuacije zbog požara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA