Ukrajinski ministar poručio: Odnose sa Rusijom je trebalo prekinuti 2014. godine

U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

  • 3
Ruska ukrajinska zastava Foto: Pixabay

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da je diplomatske odnose sa Rusijom trebalo prekinuti 2014. godine i da sada ne vidi smisao tog poteza.

- U politici sve treba raditi na vreme. Trebalo je prekinuti diplomatske odnose sa Moskvom 2014. godine na početku agresije - smatra šef ukrajinske diplomatije, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, sada je stvoren nekakav status-kvo kada taj prekid ništa neće promeniti i nijedan problem neće biti rešen time.

Istovremeno, Kuleba je rekao da žali zbog odsustva kontakata sa ruskim diplomatama i izrazio želju za razgovorom sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Dodao je da postoji „normalan nivo dijaloga“ između ambasada Rusije i Ukrajine.

Sredinom aprila su brojni poslanici parlamenta Ukrajine (Vrhovne rade) iz stranke Sluga naroda pozvali predsednika zemlje Volodimira Zelenskog da raskine diplomatske odnose sa Ruskom Federacijom i pozove rezerviste.

Odnosi Rusije i Ukrajine pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu.

U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Rusija negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim.

Moskva je više puta saopštavala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA