≫ 

Šelenbergu potvrđena smrtna kazna: Zbog krijumčarenja osuđen prvo na 15 godina, pa odluka promenjena

Na smrtnu kaznu je osuđen nakon žalbe

  • 2
zatvor Foto: Tanjug/AP

Kineski sud danas je odbio žalbu kanadskog državljanina Roberta Šelenberga na smrtnu kaznu, kojom je osuđen zbog krijumčarenja droge.

Ovaj 36-godišnji Kanađanin uhapšen je 2014. godine zbog pokušaja krijumčarenja 227 kilograma metafetamina iz Kine u Australiju, lane u novembru je osuđen na 15 godina zatvora, ali ga je, posle žalbe, sud osudio na smrtnu kaznu.

Kanadski ambasador u Kini Dominik Barton osudio je danas odluku kineskog suda kojom je potvrđena smrtna presuda Šelenbergu i pozvao na pomilovanje, prenosi Rojters.

Ambasador je saopštio novinarima da Kanada ostaje duboko zabrinuta zbog kineske proizvoljne primene smrtne kazne.

Barton je poručio da nije slučajnost to što je Kina odlučivala po Šelenbergovoj žalbi u trenutku dok je u Kanadi u toku sudski procec protiv izvršne direktorke "Huaveja" Meng Vanžu.

Hapšenje Vanžu, koja je ćerka osnivača ove kineske kompanije, zbog navodnog kršenja američkih sankcija u decembru 2018. razbesnelo je Kinu, i već tada su pokvareni odnosi i sa SAD i sa Kanadom.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    10. avgust 2021 | 08:15

    Луцемерје запада. Забринути су за живот нарко дилера а до јуче су убијали староседеоце Канаде.

  • bb

    10. avgust 2021 | 09:49

    I treba po kratkom postupku. Da je više takvih presuda ovi što nam ubijaju decu i nanose zlo drogom malo bi se zamislili. Ovako uhapse ih osude na par godina i opet na ulici ubijaju nedužnu decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA