≫ 

Slučaj koji i dalje intrigira javnost: Ubio najbolju prijateljicu da bi zataškao ubistvo supruge

O njemu je snimljen i HBO dokumentarac, u kojem je milioner tvrdio da je nevin i da nije kriv za ubistvo

  • 0
Robert Durst Derst Foto: Tanjug/AP

Pandemija je možda odložila suđenje za nekoliko meseci, ali javnost i dalje intrigira slučaj Roberta Dersta (78), milionera i magnata nekretnina iz Njujorka, koji je optužen da je ubio najbolju prijateljicu 2000. godine, kako bi zataškao drugo ubistvo.

Derst je u ponedeljak, noseći braon zatvorsku uniformu i izgledajući krhko u invalidskim kolicima, svedočio u slučaju ubistva koji se vodi protiv njega.

Negirao je da je ubio prijateljicu i spisateljicu Suzan Berman, koja je radila kao njegov portparol i navodno mu je pomogla u prikrivanju ubistva Derstove supruge Ketlin Mekkormak 1982.

Derst je rekao da je nije ubio i da ne zna ko je to učinio, prenosi Independent.

Istražitelji su 2000. godine ponovo otvorili slučaj nestanka njegove prelepe supruge Ketlin Mekkormak i planirali su da se sastanu sa Berman, kako bi razgovarali o tome.

Policija je pre sastanka pronašla Suzan mrtvu u njenoj dnevnoj sobi na Beverli Hilsu sa ranom od metka u potiljku, nakon što je primila anonimno pismo sa njenom adresom i rečju "leš".

Tokom suđenja Derst je opisao kako je upoznao Suzan na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu 1966. godine. Rekao je da su se zbližili jer su oboje bili bogati, imali su fondove i mrtve roditelje.

- Nijednog nisu podigli roditelji, već drugi ljudi. Njeni roditelji su bili mrtvi, otca joj je umro kada je imala sedam godina, a majka kada je imala 12. Moja majka je umrla kada sam imao sedam, moj otac nije mogao da me podiže i ja sam stalno bežao - rekao je Derst na suđenju.

Prisetio se kako je u noći smrti majke Bernis 1950. video "mamu na krovu".

- Nisam video da li je pala ili skočila. Video sam je na krovu. Mahao sam mami na krovu. A onda sam ušao u svoju sobu i čuo oca kako vrišti. Video sam mamu u spavaćici na hladnom kamenu. Rekli su da je odmah umrla - ispričao je on.

Rekao je da je za njenu smrt krivio oca Sejmora i da ne zna da li je ona slučajna ili namerna.

Derst je uhapšen 2015. godine zbog ubistva prijateljice, a pažnju nacionalne javnosti privukao je nakon dokumentarca HBO, "The Jinx" (Baksuz: Život i smrti Roberta Dersta). Dokumentarac je snimljen u saradnji sa njim.

Nakon statusa osumnjičenog za nestanak svoje prelepe supruge 1982. godine u Njujorku, ubistva ključnog svedoka 2000. godine u Beverli Hilsu i naknadnog ubistva i kasapljenja njegovog komšije u Galvestonu, u Teksasu, Derst je uporno uspevao da dokaže nevinost, sve dok nije uhapšen 2015.

Saslušanje se takođe fokusiralo na Derstove bolesti, a njegovi advokati su istakli da je imao rak bešike, hidrocefalus, neuropatiju, visok krvni pritisak i hroničnu bolest bubrega, zbog čega je prošle nedelje bio previše bolestan da bi svedočio.

Drama u sudnici u ponedeljak usledila je nakon sporog nagomilavanja tužbi protiv Dersta, uključujući i od njegovog dugogodišnjeg prijatelja Nika Čavina, kojem je Derst priznao da je ubio Berman.

- Izašli smo na trotoar i pitao sam ga da li želi da razgovara o Suzan - rekao je Čavin tokom ispitivanja.

Čavin je rekao da mu je Derst odgovorio da je "morao".

- Bilo je ona ili ja. Nisam imao izbora - navodno je Derst odgovorio prijatelju.

Suđenje Derstu trebalo je da počne početkom 2020, pre nego što je odloženo zbog korona virusa.

Video: Osuđenici na smrt u Americi mogu da biraju: Streljanje ili električna stolica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA