≫ 

Tužna priča bebe sa opekotinama obišla svet: Dali joj 10% šansi da preživi, sad je opet sa porodicom

Dalal je u požaru ostala bez kose, trepavica, nosa, ušiju i usana. Njene ruke, noge i telo bili su teško povređeni, izgorela su joj pluća, grlo i dušnik su bili u teškom stanju

  • 1
Beba, noge, bebine noge Foto: Pixabay

Sirijska beba sa užasnim opekotinama po celom telu ponovo je sa svojom majkom i porodicom, šest meseci nakon što je odvedena u Tursku na hitno medicinsko lečenje.

Priča devojčice Dalal, koja još nema dve godine, dirnula je srca ljudi i doktora širom sveta, koji su se borili da je održe u životu nakon što je pretrpela užasne opekotine na većini tela.

Bila je obavijena plamenom kada se početkom godine zapalio porodični šator u izbegličkom kampu u blizini Idliba u Siriji, prenosi Sky News.

Njena starija sestra Jasmin nastradala je u istom požaru dok je pokušavala da je spasi, dok su njeni roditelji i četvoro starije braće i sestara uspeli da se izvuku živi.

Beba Dalal je hitno prebačena preko granice u Tursku kao poseban slučaj - jedna od milion dečijih žrtava rata koji godinama besni u zemlji. Bila je na početku duge borbe za život.

Priča Sky News-a o borbi Dalal da preživi obišla je svet, a stranci su prikupili hiljade dolara za nju nakon što je samohrana majka iz Engleske otvorila stranicu za pomoć.

Turski doktori uložili su mesece truda i rada kako bi pokušali da obnove njenu kožu, i izveli su brojne operacije.

Rekli su da su je najmanje tri puta vratili sa ivice smrti. Nazvali su je čudesnom bebom.

Desetine doktora i bolnica širom sveta pozvalo je Sky News i ponudilo svoju pomoć i stručnost. Novinari su ih povezali sa doktorima u Turskoj, a oni su zajedno radili na njenom izlečenju.

Dalal je u požaru ostala bez kose, trepavica, nosa, ušiju i usana. Njene ruke, noge i telo bili su teško povređeni, izgorela su joj pluća, grlo i dušnik su joj svi bili teško pogođeni.

Doktori su na početku lečenja Dalal dali 10 posto šansi da preživi. Doktor Kagataj Demirki i njegov tim izveli su niz komplikovanih operacija. Morali su da joj amputiraju obe ruke ali su joj spasili život i do maja je bila otpuštena iz bolnice.

Kada se lečenje završilo, Dalal se suočila sa povratkom u Siriju i životom u izbegličkom kampu, gde su se doktori plašili da bi bila izložena raznim infekcijama i verovatno ne bi preživela.

Međutim, uz dobrotu stranaca i odluku turskih vlasti da joj dozvole privremeno utočište u zemlji radi lečenja, devojčica je dobila novu šansu za život.

Novac koji je prikupljen od donora u Velikoj Britaniji omogućili su Dalal i njenom ocu Abdulu Fatahu da iznajme pristojan stan u Mersinu u blizini bolnice. Novac je iskorišćen i za pasoše za porodicu u nadi da će dobiti dozvolu da im se pridruže u Turskoj.

Sky News je ispratio i susret koji se mesecima priželjkivao: Dalalina majka Fatima i njeno četvoro braće i sestara najzad je prešlo tursko-sirijsku granicu i porodica se prvi put srela posle šest meseci.

Cela porodica je plakala.

Ranije tog dana Dalal je prmila prvi laserski tretman kako bi joj se smekšala i olabavila koža. Međutim, pred devojčicom su godine, možda i decenije intervencija.

Devojčica je sada veoma pokretna, nestrpljiva da se kreće, hoda i hrani, hvatajući čaše između amputiranih ruku. Lekari pokušavaju da je pripreme za prvu ozbiljnu rekonstruktivnu operaciju kasnije ove godine.

Nadaju se da će moći da joj vrate bar neke od prstiju, kako bi mogla lakše da rukuje.

Sofisticiranija rekonstrukcija lica - stvaranje ušiju, obnavljanje nosa, obraza i usta biće dugi, razrađeni i verovatno mogući tek kad devojčica malo poraste.

Uprkos svojim godinama i zdravstvenim izazovima, Dalal je očigledno živahna devojčica sa puno energije i značajnom borbom u sebi.

Medicinsko osoblje bilo je opčinjeno njenom željom za životom dok je plesala na očev nagovor i bila očarana balonima koje su joj doneli.

Cela porodica je sada ponovo zajedno i živi u istom domu, a deca su najzad pod krovom na bezbednom mestu, prvi put u životu.

Porodica će uskoro dobiti novog člana, jer je Dalalina majka trudna i treba da se porodi svakog trenutka. Beba će biti prva koja će se roditi u mirnom okruženju.

Video: Smejalica koja će vam zagarantovano popraviti dan: Ovaj dečak zvuči kao da je iz crtanog filma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivela Dalal

    13. avgust 2021 | 12:37

    Jadnice. Sam Bog je spasio Dalal. Neka je ziva I zdrav 100 godina a lekaru ce da joj operacijama vrate normalan zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA