Učitelji se opraštaju od učenica u Kabulu, plaše se da će talibani zabraniti školovanje devojčicama

Tokom prethodne vladavine talibana, devojčicama iznad 10 godina bilo je zabranjeno da idu u školu. Da li će ovoga puta biti drugačije?

  • 2
Avganistan deca učenici Foto: Tanjug/AP

Srceparajuća fotografija učenika iz jedne škole u Avganistanu postala je viralna na društvenim mrežama, ali iz jednog tužnog razloga.

Nakon što su talibani osvojili Kabul i ceo Avganistan, među stanovnicima se pojavio strah šta će biti sa njima, a pogotovo sa ženama i decom. Talibani su ranije zabranili devojčicama starijim od 10 godina da idu u školu, zbog čega se strahuje da i ovog puta neće biti drugačije.

Šabnam Nasimi iz Avganistana objavila je fotografiju na Tviteru, objašnjavajući kako se učitelji opraštaju od učenica, nakon što su talibani povratili kontrolu nad zemljom.

- Fotografija škole u ​​Avganistanu koja je zatvorena zbog bezbednosnih pitanja. Učenici su ipak bili veseli. Učitelji su se oprostili od učenica, kojima više neće biti dozvoljeno da idu u školu. Otupljujuće bespomoćan osećaj - napisala je ona na Tviteru.

U Avganistanu je više od decenije postojala mogućnost da žene idu u školu nakon što su talibani zbačeni uz pomoć međunarodne vojne pomoći.

Kada su militanti poslednji put bili na vlasti, ženama je bila zabranjena edukacija i bile su praktično "izbrisane iz građanskog života".

Ženama nije bilo dozvoljeno da izađu iz kuće osim ako nemaju mušku pratnju i bile su osuđene na kućni život.

Postoji strah da će se ovo vratiti nakon što su talibani povratili kontrolu nad zemljom.

Dok su talibani preuzimali vlast, viralne fotografije prkosnih devojčica koje odlaze u školu pokazale su njihovu nadu da će ovoga puta možda biti drugačije.

Međutim, stručnjaci nisu optimistični.

- Videla sam snimak na kojem žena govori svima da se vrate na posao i na časove. Ali ko vam garantuje da će devojčice koje idu u školu biti tamo sigurne, da talibani neće doći? - pitala je Paštana Durani, osnivač dobrovoljne organizacije za obrazovanje u Avganistanu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je još u maju rekao da će upisati zakone koji će omogućiti "ženama da doprinesu zemlji u mirnom i zaštićenom okruženju".

Međutim, Durani kaže da su talibani navodno već naredili ženama u jednoj kancelariji da odu i da će ih muškarci zameniti.

Žene iz Avganistana su govorile o strahu života pod talibanima, a mnoge se sećaju kako je ranije bilo pod njihovom vlašću. Naime, tokom vladavine talibana od 1990-ih do 2000-ih, devojčicama je bilo zabranjeno da idu u školu, a žene su bile primorane da nose burku.

Porodice raseljene u Kabul sa severa Tahara rekle su za novinsku agenciju AP da su talibani tukli neke žene koje su nosile "otvorene sandale", dok je prijavljeno da je grupa prošle nedelje poslala žene kući sa posla i univerziteta u drugim oblastima.

Pored nasilja prema ženama, talibani su tokom prethodne vladavine imali stroge kazne za prestupnike, uključujući amputaciju, kamenovanje i javno pogubljenje.

Video: Dramatični prizor iz Avganistana: U želji da pobegnu peli su se na avion u letu, najmanje 7 poginulo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko poturceni srbin

    17. avgust 2021 | 11:53

    Takva je maoča kod brckog gde zive mudzahedini deca su diskriminisana a ni zene nisu u boljoj situaciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA