Rama o odnosu dve zemlje: "Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci, treba da budemo uz njih"

Istakao je da je za Albance situacija u Avganistanu potpuno jasna

  • 12
Edi Rama Foto: Tanjug/AP

Albanski premijer Edi Rama uporedio je trenutnu situaciju u Avganistanu sa Albanijom 1990-tih godina, kada su stanovnici te zemlje bežali od režima Envra Hodže.

- Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci - rekao je Rama u intervjuu za Sunday Times.

Istakao je da je za Albance situacija u Avganistanu potpuno jasna.

- Evropljani znaju šta je rat samo preko Netfliksa, dok je za Albance sve to stvarno. Bili smo Avganistanci pre tri decenije kada smo bežali iz spostvenog pakla - rekao je on, prenosi albanski portal Panorama.

Naveo je da su, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, "za Albance sukobi, glad i raseljavanje, iskustva zabeležena u sećanju".

Dodao da su decenijama, pod vlašćuu diktatora Envera Hodže Albanci bili izloženi brutalnoj represiji i da je ta zemlja postala najsiromašnija i najizolovanija u Evropi.

Objasnio je da je pet godina nakon Hodžine smrti, 1990. godine, pao komunistički režim i da su tada u Albaniji počeli nemiri i nasilja.

- Avganistanci su sada Albanci od pre 30 godina i treba da budemo uz njih kao što su drugi bili uz nas - zaključio je Rama.

Albanija je među zemljama koje su prve odgovorile na zahtev da prime izeglice iz Avganistana, a prvi avion sa oko 300 ljudi očekuje se da sleti u tu zemlju ove nedelje.

Video: Vučić, Zaev i Rama: Tri sporazuma za bolju regionalnu saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    22. avgust 2021 | 23:33

    da da da sve kriminalce lopove robijase i olos ever hodza je proterao iz albanije preko severne granice.tako ste se nadli na kosmetu gde vas je tito primio a ostatak proce znamo

  • Kiss

    22. avgust 2021 | 23:28

    Treba vas proterati i vas i njih

  • Nagard

    22. avgust 2021 | 23:32

    Albanci koji imaju svoju sopstvenu drzavu koja se zove albanija. I kako se mogu oni uporedjivati sa afganistanom? Pa valjda su Srbi na Kosovu trenutno kao afganistanci!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA