Raspada se Trampov zid?

Trampov zid navodno je u ozbiljnom stanju u Arizoni, zbog monsunskih kiša koje su delove zida delimično rasturile

  • 1
Donald Tramp Trump border ograda Meksiko Teksas Pharr Texas Foto: Profimedia/AFP/Sergio FLORES

Kada je Donald Tramp 2015. započeo svoju predsedničku kampanju rekavši „Niko ne gradi zidove bolje od mene“, to je bila u najmanju ruku upitna tvrdnja, prenosi Gardijan.

Tramp je insistirao da "veliki zid" koji je planirao za južnu granicu SAD-a, kako bi se sprečio ulazak neželjenih migranata, bude "neprobojan, visok, moćan i lep".

Kao i druge izjave bivšeg predsednika, koji se proslavio u građevinarstvu, ova tvrdnja nije zaživela, a izgleda da ni zid nije.

Čini se da fotografije koje je objavila veb lokacija Gizmodo, prikazuju delove delimično izgrađenog zida u južnoj Arizoni u ozbiljnom stanju, razorene letnjim monsunskim kišama za koje su lokalci rekli da su im "bukvalno čupale kapije sa šarki".

Najmanje šest kapija je odnela voda, na jednoj lokaciji u blizini Daglasa, prema rečima Hozea Manuela Pereza ​​Kantua, direktora ekološke neprofitne organizacije, Kuenka de Los Odios.

Prošlonedeljni moćni monsun pogodio je i druge delove zida, navodi Takson Sentinel, koji je rekao da je zvaničnik američke carinske i imigracione službe potvrdio da je naneta šteta zidu.

Stručnjaci su procenili da će olujni talas, visok 7,6 metara pogoditi zid u Silver Kriku, do 7,6 m ili 25 stopa.

Prošle godine, kada je Tramp još uvek bio na vlasti, stručnjaci su upozorili da će poplavna vrata na nekim mestima duž zida od 701 milju, koji je koštao Amerikance oko 21 milijardu dolara, morati da ostanu otvorena tokom velikih kiša i poplava, kako bi se izbegao kolaps usled naleta tona vode koja nosi kamenje, sediment, granje i druge ostatke.

Zbog udaljenih lokacija, mnoge kapije morale bi da se ručno otvaraju i budu bez nadzora mesecima, objavio je Vašington Post, što omogućava lak ulazak krijumčara i migranata u SAD.

Čini se da su kapije bile otvorene tokom prošlonedeljnih oluja, ali je zid jedva izlazio na kraj sa „istorijskim poplavama“ nakon višemesečne suše.

Prema stručnjacima za klimu sa Univerziteta u Arizoni, područje Daglasa je ove godine dobilo skoro dvostruko veću prosečnu godišnju količinu monsunskih padavina.

U januaru je Džo Bajden zamrznuo izgradnju graničnog zida i naložio reviziju troškova, a u aprilu je Ministarstvo odbrane objavilo da otkazuje ugovore plaćene iz vojnih sredstava koje je prisvojila Trampova administracija.

Tramp je uvek insistirao da Meksiko plati zid. I ova tvrdnja se pokazala lažnom.

Izgradnja je počela 2017. godine, ali je čitav proces usporavalo mnogo problema, uključujući tužbe i prekoračenje troškova.

Ranije ove godine, Gardijan je izvestio da se deonice koje koštaju 27 miliona dolara na milju mogu lako preskočiti, upotrebom merdevina koje koštaju 5 dolara.

Video: Vezali joj ruke pa je tukli u glavu i stomak: Bolničari prebili ženu u liftu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA