≫ 

Tvrde da imaju nula lokalno prenetih slučajeva korone: Da li je Kina uspela da zauzda delta soj?

Striktne mere - lokdaun, masovno testiranje i izolacija nosilaca virusa - izgleda da su dale rezultat

  • 7
Kina korona virus Foto: Tanjug/AP

Kina je saopštila da u ponedeljak nije zabeležila nijedan lokalno prenet slučaj korona virusa, prvi put od jula, usled napora da testira milione stanovnika i izoluje one koji su inficirani.

Do ovoga je došlo nakon što je više od 1.200 stanovnika Nanđinga nedavno zaraženo usled izbijanja delta soja, koji je donet iz inostranstva i detektovan krajem jula.

Odatle je zaraza prerasla u najgore izbijanje koje je Kina videla od 2020. godine, proširivši se na više od polovine od 31 provincije u zemlji.

Zemlja nije zabeležila nijedan smrtni slučaj u sklopu izbijanja zaraze, koja je dovela do lokdauna u delovima grada, kao i u Pekingu, Vuhanu i Džingmanu u centralnoj provinciji Hubej.

Lokalni zvaničnici u regionima širom Kine, u kojima je došlo do izbijanja zaraze, uveli su masovno testiranje kako bi identifikovali i izolovali nosioce. Među njima je i Vuhan, u kojem se prvi put pojavio virus na početku pandemije, a u gradu je testirano svih 11 miliona stanovnika.

Ispostavilo se da su striktne mere dale rezultat. Dnevne infekcije su tokom protekle nedelje stalno padale na jednocifrene, sa više od 100 u odnosu na vrhunac pre dve nedelje, prenosi CNN.

U ponedeljak, zemlja je prijavila 21 uvezeni slučaj i nula lokalno prenosivih simptomatskih infekcija - prvi put nije zabeležen nijedan lokalni slučaj od 16. jula. Takođe je prijavila 16 asimptomatskih slučajeva, i svi su uvezeni. Kina posebno vodi računa o simptomatskim i asimptomatskim slučajevima i ne uključuje asimptomatske nosioce virusa u zvaničan broj potvrđenih slučajeva.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, Kina bi mogla da postane prva zemlja koja je stavila pod kontrolu veliku epidemiju delta soja.

Državna televizija CCTV u ponedeljak je objavila da pandemija još uvek nije završena i da ljudi treba da ostanu oprezni.

Zemlja takođe nastavlja sa brzom vakcinacijom građana. Prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije, do nedelje je dato više od 1,94 milijardi doza domaćih vakcina protiv korona virusa.

Dato je više od 135 doza na 100 ljudi, što je odnos veći od onog u Velikoj Britaniji i SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cicvu

    24. avgust 2021 | 13:57

    Delta soj ne postoji, genetski kod virusa citaju od mesta od kog im odgovara a u sustini je to jedan isti virus napravljen ljudskom rukom i patentiran pre vise od 10 godina sto mozete i proveriti u americkoj agenciji za patente.

  • Hana

    24. avgust 2021 | 13:38

    Da li iko misli da su mediji u Kini, S.Koreji i slicnim drzavama slobodni i otvoreni. Tesko, nisu ni na zapadu a kamoli u takvim zemljama.

  • Ranko

    24. avgust 2021 | 13:33

    To je jedini način da virusa nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA