≫ 

Optužila poslanika za silovanje, policija htela nju da hapsi: Iz očaja se zapalila ispred suda

Ona i njen prijatelj emitovali su snimak na Fejsbuku, a onda se polili benzinom i zapalili

  • 5
Indija zapaljena devojka silovanje Foto: Tanjug/APIlustracija

Smrt 24-godišnje Indijke, koja se zapalila prošle sedmice nakon što je prijavila uznemiravanje od strane policije i pravosuđa po nalogu poslanika kojeg je optužila za silovanje, ponovo je stavila u središte pažnje sramotno postupanje prema ženama u Indiji.

Žena i njen prijatelj prenosili su snimak uživo na Fejsbuku 16. avgusta, pre nego što su se polili benzinom i zapalili. Odvedeni su u bolnicu sa teškim opekotinama. Muškarac je preminuo u subotu, a ona u utorak uveče, prenosi BBC.

Njih dvoje su putovali od severne države Utar Pradeš do prestonice Nju Delhi. Očajnički čin koji su izveli ispred Vrhovog suda Indije, kako bi privukli pažnju, šokirao je zemlju.

Devojka je optužila Atula Raja, poslanika iz regionalne stranke BSP, da ju je silovao u njegovoj kući u gradu Varanasi i podnela tužbu protiv njega u maju 2019. godine.

Raj, koji je negirao optužbe, uhapšen je mesec dana kasnije i prethodne dve godine proveo je u zatvoru, prenosi BBC.

Prošlog novembra njegov brat je podneo tužbu protiv nje, optužujući je za falsifikovanje. Optužbu je nazvala lažnom, ali je ranije ovog meseca sud izdao nalog za njeno hapšenje.

U snimku koji je uživo prenosila na Fejsbuku, devojka je optužila poslanika da je iskoristio svoj uticaj kako bi je maltretirao.


Ona i njen prijatelj imenovali su nekoliko policijskih zvaničnika i sudiju, optužujući ih da sarađuju sa poslanikom.

- Dostigli smo tačku koju su želeli. Proteklih godinu i po dana trudili su se da stignemo do ove tačke. Vlasti nas od novembra prošle godine teraju da umremo. Želimo da svi stanovnici Utar Pradeša i zemlje čuju ovo - rekao je njen prijatelj.

On je dodao da će korak koji će napraviti "bolan i zastrašujući".

- Takođe smo malo uplašeni, ali ovaj strah je besmislen - dodao je on minut pre nego što su se zapalili.

Državne vlasti su rekle da su osumnjičena dvojica zvaničnika i da istražuju incident.

BBC prenosi da je gledanje snimka teško - postoje trenuci kada njen glas puca ili se on guši, a njihov očaj slama srca.

Silovanje i seksualni zločini veliki su problem u Indiji. U 2018. godini policija je zabeležila 33.977 slučajeva silovanja u zemlji - što znači da se silovanje dogodi svakih 15 minuta. Aktivisti kažu da je broj puno veći, jer mnogi incidenti nisu prijavljeni.

Užasno samospaljivanje devojke nije prvi put da je žena iz države Utar Pradeš, koja je optužila uticajnog muškarca za silovanje, morala da preduzme drastičan korak kako bi je vlasti shvatile ozbiljno.

2018. godine još jedna žena je probala da se zapali nakon što policija nije preduzela akciju protiv poslanika iz vladajuće stranke, Kuldipa Sengara, kog je optužila za silovanje.

Mesecima nakon optužbe, Sengar je ostao u stranci i nastavio da širi svoj uticaj. Tvrdila je da je policija radila u dosluhu sa njim i uhapsila njenog oca, koji je umro u pritvoru.

India Child Killed sudska istraga silovanje devetogodišnje devojčice u državi Delhi Indija Protesti u Indiji zbog silovanja Foto: Tanjug/AP

Tek nakon što je pokušala da se zapali, njen slučaj je prebačen u Nju Delhi i sud je bivšeg poslanika proglasio krivim i osudio ga na doživotni zatvor.

U drugom incidentu jedna Indijka se zapalila dok je išla da svedoči protiv navodnih silovatelja. Imala je opekotine na 90 posto tela i umrla je u bolnici tri dana kasnije.

Video: Pokušaj silovanja u predvečerje: Skočio na ženu sa leđa pa je oborio na trotoar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    25. avgust 2021 | 20:56

    Ona je bila 1998-mo godiste, devojka, zašto pišete žena? Pišete mladić, dečko za 45- to godišnjaka.

  • DARKO 100%

    25. avgust 2021 | 20:24

    Danas u svetu ljudi su najzedniji za pravdom,pravda je udostojenost za coveka da covek zna zasto postoji i zivi,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA