≫ 

Suzana je usnimila najpoznatije fotografije žena iz Kabula: "Prepuštene su sebi, strahujem za njih"

Fotografija koja joj je posebno ostala u sećanju je ona na kojoj je usnimila ženu kako sa detetom sedi u zatvoru jer je pokušala da napusti muža

  • 1
Avganistan žene Foto: Tanjug/AP

Fotografkinja koja je usnimila neke od najpoznatijih fotografija žena i devojčica u Avganistanu, ispričala je u svojoj ispovesti da strahuje da su, danas, kada su na vlasti talibani, sve one napuštene i prepuštene sebi.

Suzana Planket jedna je od prvih žena, koje su sa medijskom akreditacijom uspele da uđu u Avganistan nakon terorističkog napada koji se dogodio 11. septembra. 2001. godine.

Pre nego što je došla u Avganistan, Suzana je živela u Njujorku i radila je kao reporter za AP. Od samog početka voli da fotografiše žene i devojčice, pa je kada je počinjala karijeru slikala je žene koje uče da voze kola i devojčice koje kreću u školu.

Međutim, vremenom, put je odveo na drugu stranu.

- Kada sam otišla u Avganistan imala sam osećaj da će stvari ići na bolje i da će ženama konačno biti lakše. Urednik me je poslao da fotografišem žene, jer su na svim fotografijama koje smo imali bili muškarci, a ženama je lakše da se opuste kada ih snima neka žena - rekla je Suzana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Suzanne Plunkett (@suzanne_plunkett)

Ona je i tamo želela da fotografiše devojčice koje kreću u školu, a neke od njenih najpoznatijih fotografija nalaze se i u muzeju.

- Sećam se da su bile jako srećne, tada su imale sedam ili osam godina, danas su one devoje koje imaju 20, uvek se pitam gde su i kako žive - kaže ona za Metro news.

Fotografija koja joj je posebno ostala u sećanju je ona na kojoj je usnimila ženu kako sa detetom sedi u zatvoru jer je pokušala da napusti muža.

Suzana danas radi kao frilenser i u stalnom je kontaktu sa svojim vodičem koji još uvek živi u Avganistanu, a za Kabul je, kako kaže, vežu prelepe uspomene i prijateljstva.

- Nekada mi je delovalo da postoji i mala šansa da se sve promeni na bolje za ove ljude. Sada mi je jako žao mojih prijatelja, strahujem za njih. Volela bih da mogu da im pomognem. Svesna sam užasa koji prolaze. Osećam kao da su ih svi napustili - rekla je ona.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Suzanne Plunkett (@suzanne_plunkett)

Kršenje prava žena, od kako su talibani došli na vlast jedna je od glavnih tema kojima se UN trenutno bave. Mnoge žene koje su nekada radile, danas se boje za svoj život.

Talibani su na konferenciji izjavili da će žene imati aktivnu ulogu u društvu. Međutim, portparol talibana rekao je da žene ove nedelje moraju da ostanu kod kuće dok se ne poboljša bezbednosna situacija.

Video: Stravične scene ispred bolnice u Kabulu: Dovoze povređene u napadu bombaša samoubice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Volfgang Engel

    28. avgust 2021 | 07:01

    Ko je rodio i vaspitao Talibane i Isis ratnike. Smrt i strahote malih decaka niko ne oominje. Glupost. Zene zene i zene samo njihov zivot je bitan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA