≫ 

Troje dece stradalo u napadu SAD-a na bombaša samoubicu? Talibani: Povredili ste našu suverenost

Dva dana pred odlazak SAD-a sitacuja se ne smiruje

  • 2
Američki napad dronom u Kabulu Američki napad dronom u Kabulu / Foto: Tanjug/AP

Američke snage pogodile su danas u Kabulu bombaša samoubicu koji je automobilom punom eksploziva pokušao da napadne vazdušnu luku, objavile su američke vlasni, dok vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina u Afganistanu.

U isto vreme stižu i vesti da je američka raketa udarila u kuću koja se nalazi pored aerodroma u Kabulu. Mediji javljaju da je u eksploziji poginulo osmoro ljudi. Stradao je Avganistanac koji je radio kao prevodilac za američke vojnike i bivši oficir ANA koji su se smestili tu i čekali svoj red na evakuaciju iz Avganistana. Takođe u ovom napadu poginula su i dvojica dečaka, ali o tome i dalje nema zvanične potvrde.

Avganistanski zvaničnik izjavio je da je troje dece ubijeno u današnjem napadu američkog drona na automobil terorističke grupe ISIL-K. Zvaničnik je insistirao na anonimnosti iz bezbednosnih razloga, prenosi AP.

Još uvek nije jasno jesu li eksplozija pored aerodroma i američki napad isti događaj ili dva različita incidenta.

Talibani: Ovo je napad na našu suverenost

Za to vreme, oglasili su se i talibani i osudili američki napad na bombaša samoubicu, inače člana ISIS-K, kako tvrde američki izvori. Talibani kažu da su Sjedinjene države povredile suverenitet Afganistana.

Bilal Kareemi, portparol talibana, rekao je za CNN da "nije u redu izvoditi operacije na tuđem tlu" i da je SAD trebao da "obavesti talibane".

- Kad god SAD izvodi takve operacije, mi ih osuđujemo - rekao je Kareemi.

Zvaničnici SAD-a ranije su objavili da je napad dronom na vozilo u Kabulu bio usmeren na "neposrednu pretnju koju je ISIS-K predstavljao za vazdušnu luku Hamid Karzai".

Oni su takođe danas potvrdili da se talibanski vrhovni vođa Hibatulah Akundžada, koji se nikada nije pojavio u javnosti i o čijem životu je malo toga poznato, nalazi se u Afganistanu.

- On je prisutan u Kandaharu. Tamo živi od samog početka - rekao je drugi portparol talibana Zabihulah Mujahid, dok je Karimi kao kako će se "uskoro pojaviti u javnosti".

Bajden odao počast ubijenim američkim vojnicima

Predsednik SAD Džozef Bajden odao je poštu američkim vojnicima ubijenim u Kabulu, čije je posmrtne ostatke dočekao u vazduhoplovnoj bazi u saveznoj državi Delaver.

Bajden se prethodno sastao sa članovima porodica 13 američkih vojnika, koji su u četvrtak poginuli u napadu ekstremista Islamske države na aerodrom u Kabulu, odakle SAD evakuišu hiljade ljudi.

- Trinaest pripadnika vojske koje smo izgubili bili su heroji koji su se bezrezervno žrtvovali u službi najviših američkih ideala, spasavajući drugima živote. Njihova hrabrost i nesebičnost omogućila je da više od 117.000 ugroženih ljudi bude evakuisano na sigurno - rekao je Bajden.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikki

    29. avgust 2021 | 22:12

    To je problem kad to urade Rusi, Amerikanci imaju dozvolu za ubijanje dece.

  • Sibin

    29. avgust 2021 | 22:44

    Najvece zlo na planeti, nadam se da ce ih uskoro stici kazna za sve sto su uradili svuda na svetu!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA