Brojni zaraženi sa KiM se nakon odmora vraćaju u Švajcarsku: Avio karta 5 puta skuplja uz kovid

Osnovno osiguranje ne pokriva povratnu avionsku kartu za transport putnika koji boluju od korona virusa i vraćaju se u Švajcarsku

  • 4
Avion, putnici, putnički, kabina, let, Foto-ilustracija: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Mnogi pacijenti zaraženi korona virusom trenutno moraju biti prevezeni u Švajcarsku iz inostranstva, jer ne mogu samostalno da putuju kući.

Cena leta sa Regom je u petocifrenom rasponu, i nije pokrivena osnovnim osiguranjem.

Rega trenutno redovno saobraća i prevozi putnike sa dvojnim državljanstvom koji su u kritičnom stanju zbog posledica korona virusa i iz inostranstva se vraćaju u Švajcarsku.

Mnogi od njih su bili na odmoru na Balkanu i tamo su se zarazili.

- U narednih nekoliko dana moraćemo da prebacimo 40 pacijenata intenzivne nege nazad u Švajcarsku. 90 odsto njih su pacijenti sa Covidom - a 40 odsto njih dolazi sa žarišta korone na Kosovu i u Severnoj Makedoniji - kaže Martin Huser, generalni direktor Medicala, a prenosi Blick.

Let košta malo bogatstvo

Jedino rešenje je povratak avionom hitne pomoći, za koji je cena karte petocifrena.

- Povratni let košta između 10.000 i 20.000 franaka - kaže Huser.

On dodaje da je transport pacijenata sa koronom zahtevan.

- Ne možete da se vratite planiranim letom. Pacijenti moraju da budu izolovani od trenutka napuštanja bolnice, pa sve do primopredaje u Švajcarskoj - rekao je Martin.

Neki pacijenti možda nisu ni u mogućnosti da izdvoje toliko novca, zato što obavezno zdravstveno osiguranje ne pokriva povratne letove.

- Za povratni prevoz iz inostranstva u slučaju bolesti, preporučljivo je uzeti dodatno osiguranje - kaže Kristof Kemp, portparol medija za "Santesuisse".

Koliko je odbitna zarada, zavisi od osiguranja. Predviđeni troškovi variraju u zavisnosti od zemlje iz koje se pacijent transportuje.

Medicinski neophodni letovi za repatrijaciju besplatni su za pokrovitelje Rege.

Video: Hitna evakuacija aerodroma u Beču: Pronađen sumnjiv paket

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    31. avgust 2021 | 23:38

    kriminal cveta svi zaradjuju na teskoj prevari taj ✈ nakon dolaska sa ovim ljudima treba mu najmanje 7 dana da se sve komletno dezinfikuje a on već nakon rutinskog čišćenja od sat-dva ili mozda samo pregleda sto neznam koliko mora da bude prizemljen do narednog leta krece na novu liniju i svi to znaju ali trljaju ruke jel ovo je zaista unosan posao

  • Mare

    31. avgust 2021 | 23:07

    Brojni zarazeni Siptari !!!

  • Arkan

    31. avgust 2021 | 23:24

    Kakva je ovo varijanta evo ja zivim u svajcarskoj i poznajem dosta ljude sa kosovo i makedoniji u roku od 2 nedelje su umrli 4 bliske osobe mog drustva dole, skoro svi u skopje a prebaceni su i sa kosova tamo. I u svim slucevima doslo je i do nesposobnosti lekara koji su potpuno izgubljeni ili jednostavno nemaju interes za pomoc ljudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA