Britanka pokušava da spasi mamu i sestre iz Kabula: Strahuje da će ih na silu udati za talibane

One žive same u kući u Avganistanu, bez muške zaštite, od kada je njen otac preminuo u maju

  • 6
avganistanske porodice Avganistan izbeglice Ilustracija Foto: Tanjug/ AP

Avganistanka koja živi u Velikoj Britaniji strahuje da će njene sestre i majku, koje nisu uspele da se evakuišu iz Avganistana biti primorane da se udaju za talibane.

Zulfija, koja nije želela da otkriva prezime, bezuspešno pokušava da spasi svoju baku, majku i dve sestre iz Avganistana. Ona je poslednjih dana posebno zabrinuta jer ne uspeva da se čuje sa svojim rođacima.

- Telefon stalno zvoni, ali se niko ne javlja. Brinem se jer njih četiri žive same, bez muške zaštite, nakon što je moj otac preminuo u maju ove godine - rekla je ona.

Zulfija, koja inače ima britansko državljanstvo, plaši se da su njene sestre pretrpele fizičko i seksualno nasilje od talibana, posebno jer šerijatski zakon brani ženama da same žive u kući bez muškaraca.

- Plašim se da su talibani upali u kuću i videli da nema nijednog muškaraca. U mnogim provincijama kada su nailazili na takvu situaciju primoravali su žene da se udaju za talibane ili su ih silovali - rekla je ona za Metro news.

Posebno strahuje za svoju stariju sestru koja je radila za jednu međunarodnu organizaciju.

- Da je ona muškarac verovatno bi je proganjali, ali s obzirom da je mlada žena strahujem od najgoreg - kaže Zulfija.

Zulfia se prvi put preselila u Veliku Britaniju kada je otišla na studije 2012. godine, državljanstvo je zatražila dve godine kasnije, kada se situacija u njenoj domovini znatno pogoršala.

A od kako je saznala da su talibani preuzeli vlast, dane provodi pokušavajući da se probije do Ministarstva unutrašnjih poslova u nadi da će njeno britansko državljanstvo i ranjivost njene porodice kao ženskog domaćinstva omogućiti ispunjavanje uslova za evakuaciju.

Ali kada je konačno odgovoreno na njene pozive, u terorističkom napadu na aerodromu u Kabulu poginulo je više od 170 ljudi, a spasilačka misija se naglo prekinula.

Britanska vlada obećala je da će preuzeti 20.000 migranata iz Avganistana, ali još uvek nema informacija kako oni koji su ostali u Avganistanu mogu da se prijave i koje su rute za izlazak iz zemlje slobodne.

- Obećali su da će primiti 20.000 ljudi, ali nigde nema informacija o planu evakuacije. Rekli su da će radije uzimati ljude iz zemalja trećeg sveta nego iz Avganistana. Kako planiraju to da urade? - pita se ona.

Iako je za svoju porodicu uspela da obezbedi siguran dom u Velsu, strahuje da pod ovim uslovima, one nikada neće uspeti da dođu u Britaniju.

- Žene i devojčice treba da imaju prvenstvo u evakuaciji jer će njima biti mnogo teže ukoliko ostanu u Avganistanu - kaže Zulfija.

Ona je imala sedam godina kada se prvi put susrela sa talibanima, a zvuk raketa i pucnjeva i dan danas je prate. Njena porodica je tada uspela da pobegne u Pakistan, jer je njen otac platio je krijumčarima da ih prošvercuju na sigurno.

- Ta ruta je sada mnogo opasnija, posebno ukoliko nekoliko žena putuju same bez muške zaštite. Ljudi, koji su poput moje majke ranjivi, neće biti u stanju da pređu granicu, kao što su prelazili devedesetih godina prošlog veka - kaže ona.

Video: Vožnja džipom od kampa do aerodroma: Nikad viđeni snimci evakuacije Srba iz Kabula

Ono što joj uliva malo nade je izjava talibana, da će svima koji imaju važeća dokumenta biti dozvoljeno da napuste granicu, ali pozivaju sve njih da ostanu kako bi im pomogli da ponovo izgrade državu.

Međutim, ona kaže da postoji velika razlika u tome šta oni izjavljuju za medije i šta čuje svet u odnosu na ono što rade u zemlji.

- Pričala sam sa drugaricom koja mi je rekla da je sa sestrom i detetom pokušala da se evakuiše na aerodromu u Kabulu, ali da su talibani pucali na njih - kaže Zulfija.

Ona kaže da svojim prijateljima talibane često opisuje kao zombije koji kada te jednom ugrizu, moraš da odustanes od njih jer oni više nisu ljudska bića.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA