Član zloglasnih "Bitlsa" priznao da je mučio i ubijao u Siriji: Jedna od žrtava je i Draganin muž

Koti (37) i Elšeik (33) zarobljeni su 2018. godine dok su snage predvođene Kurdima, uz podršku SAD-a, zauzele istočnu Siriju i na kraju premešteni u pritvor u SAD

  • 2
Alexanda Kotey, Aleksanda Koti Foto: Tanjug/AP

Aleksanda Koti, član britanske terorističke grupe Islamska država, poznatiji pod imenom "Bitls", priznao je krivicu za zločine tokom suđenja u Sjedinjenim Državama.

On se na sudu izjasnio krivim za pomaganje militantnoj grupi u mučenju i ubijanju zarobljenika u Siriji, među kojima su bili strani državljani iz SAD i Velike Britanije.

On je navodno bio jedan od članova četvorice islamskih militanata koje su njihovi zarobljenici u sirijskom gradu Raki prozvali Bitlsima, zbog britanskog naglaska.

Američke vlasti optužile su Kotija i drugog člana britanske grupe, El Šafija Elšeika, za organizovani kriminal otmice međunarodnih talaca.

Među njima su bili američki humanitarni radnici Kajla Miler i Piter Kasig, američki novinari Džejms Foli i Stiven Sotlof, kao i britanski humanitarni radnici Dejvi Hejn i Alan Hening.

Vođa grupe, Mohamed Emvazi, poznatiji pod nadimkom Džihadi Džon, ubijen je u napadu američke bespilotne letelice 2015. godine.

Džihadi Džon odrubio je glavu i britanskom humanitarcu Hajnsu koji je u Siriji radio za jednu francusku humanitarnu organizaciju. U domaćim medijima Hajns je bio poznat kao "sisački zet" jer se venčao sa Siščankom Draganom Prodanović Hajns, koju je upoznao dok se bavio humanitarnim radom u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

Četvrti navodni član grupe, Ejn Dejvis, služi kaznu od 7,5 godina u turskom zatvoru od 2017. godine.

Koti (37) i Elšeik (33) zarobljeni su 2018. godine dok su snage predvođene Kurdima, uz podršku SAD-a, zauzele istočnu Siriju i na kraju premešteni u pritvor u SAD.

Njihovo izručenje u SAD usledilo je nakon duge pravne bitke na britanskim sudovima. Britanija je prikupila dokaze protiv njih dvojice, ali vladini advokati nisu bili sigurni u svoju sposobnost da dobiju osuđujuće presude za najteža dela pa su se složili da bi trebalo da im se sudi u Americi.

Američke i britanske vlasti saopštile su da je grupa odgovorna za 27 ubistava, uključujući odrubljivanje glave Foleju, Sotlofu, Kasigu i smrt britanskih humanitarnih radnika Hejnsa i Heninga.

Američki zvaničnici su saopštili i da je Milerovu, američku humanitarnu radnicu, dok je bila u zatočeništvu, silovao bivši vođa ISIS-a Abu Bakar al-Bagdadi.

Koti i Elšeik priznali su ulogu u njenom zatočeništvu. Veruje se da je Milerova poginula 2015, kako je ISIS rekao, u jordanskom vazdušnom napadu. Međutim, to nije potvrđeno.

Tužioci su rekli da bi se dvojica članova Bitlsa mogla da se suoče sa doživotnom kaznom za otmicu koja je rezultirala smrću, zaveru za počinjenje ubistva nad američkim građanima u inostranstvu i zaveru radi pružanja materijalne podrške teroristima. Nakon što je odslužio 15 godina u SAD, biće dozvoljeno da mu se sudi i u Velikoj Britaniji. Čak i ako dobije blažu kaznu na britanskom sudu, moraće da provede život u zatvoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    3. septembar 2021 | 16:17

    SAD CE KOD NAS OVI IZ AVGANISTANA JER MI NECEMO DA LJUDI PATE MORAMO DA IH PRIMIMO JER TAK9 JE TO PROPISANO JOŠ OD TITA

  • Jaca

    3. septembar 2021 | 18:41

    Ako budete primali Azilante i taj islam i teroriste teško vama u srbiji možete odma dase selite i dase ubijete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA