Počinje suđenje grupi od 20 muškaraca za najveći teroristički napad u Francuskoj: Ubili 130 ljudi

Od 20 optuženih, 14 će se naći na sudu, a šestorici će se suditi u odsustvu. Za petoricu od te grupe pretpostavlja se da su mrtvi, dok se za jednog ne zna gde je

  • 0
Teroristički napad Francuska Pariz 2015.

Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj danas počinje suđenje grupi od 20 muškaraca optuženih za terorističke napade u Parizu 2015. godine, u kojima je 130 ljudi izgubilo život, a skoro 700 povređeno.

Devet naoružanih pripadnika Islamske države i bombaša samoubica je 13. novembra 2015. godine, u roku od nekoliko minuta izvelo napade u koncertnoj dvorani Bataklan, kod nacionalnog fudbalskog stadiona i u nekoliko restorana u Parizu, podseća AP.

To se u Francuskoj smatra napadom sa najviše žrtava još od završetka Drugog svetskog rata.

Od 20 optuženih, 14 će se naći na sudu, a šestorici će se suditi u odsustvu. Za petoricu od te grupe pretpostavlja se da su mrtvi, dok se za jednog ne zna gde je.

Na suđenju će se pojaviti i jedini preživeli učesnik napada - Salah Abdeslam.

Većini optuženih preti maksimalna kazna doživotnog zatvora, ukoliko ih optuže za umešanost u organizaciju i izvođenje napada. Jedino je Abdeslam, kao direktni učesnik, optužen za ubistvo.

Među onima koji traže zadovoljenje pravde na sudu je skoro 1.800 žrtava, uključujući preživele kojima je nanet psihički bol, kao i porodice onih koji su ubijeni.

To će biti najveće suđenje u francuskoj istoriji. Tužioce i branjenike zastupa ukupno 330 advokata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA