"Proces veka" u Parizu: Glavni optuženi za teroristički napad branio se rečima "Ja sam vojnik ISIS"

Jedino je Abdeslam, kao direktni učesnik, optužen za ubistvo

  • 3
Suđenje u Parizu Salah Abdeslam Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj je danas počelo suđenje grupi od 20 muškaraca optuženih za terorističke napade u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 osoba. Jedini preživeli napadač Salah Abdeslam pred sudom je rekao da je "vojnik Islamske države".

Od 20 optuženih, 14 će se naći na sudu, a šestorici će se suditi u odsustvu. Za petoricu od te grupe pretpostavlja se da su mrtvi, dok se za jednog ne zna gde je.

Većini optuženih preti maksimalna kazna doživotnog zatvora, ukoliko ih optuže za umešanost u organizaciju i izvođenje napada.

Jedino je Abdeslam, kao direktni učesnik, optužen za ubistvo.

Abdeslam, koji je posle napada 2015. godine navodno napustio svoj iznajmljeni automobil u severnom Parizu, skinuo je sa sebe neispravni prsluk na kom je bio eksploziv, pre nego što je nakon napada pobegao u Brisel. Uhapšen je nekoliko emseci kasnije i od tad odbija da razgovara sa istražiteljima.

Očekuje se da će biti saslušan nekoliko puta tokom suđenja, koje bi trebalo da traje oko devet meseci, a mnogi ga nazivaju procesom veka, piše Sky news.

31-godišnjak je danas stigao na sud obučen u crno i sedeo je iza ojačane staklene ograde u sudnici koja je posebno izgrađena za ovu priliku.

Sud u Francuskoj smatra da on ima odgovore na ključna pitanja o napadima u Parizu, ali i o ljudima koji su ih organizovali, kako u Evropi tako i u inostranstvu.

Podsetimo, takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napade 2015. godine, u kojima je skoro 700 ljudi povređeno, dok je 130 izgubilo život.

Među onima koji traže zadovoljenje pravde na sudu je skoro 1.800 žrtava, uključujući preživele kojima je nanet psihički bol, kao i porodice onih koji su ubijeni.

To će biti najveće suđenje u francuskoj istoriji. Tužioce i branjenike zastupa ukupno 330 advokata.

Video: Teroristički napad u Parizu: Odrubio nastavniku glavu vičući Alahu akbar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA