≫ 

Avganistanka će ići na proteste "dok je ne ubiju": "Bolje je umreti jednom nego postepeno"

Grupa žena protestuje u Kabulu protiv potpuno muške talibanske vlade

  • 2
Avganistan Kabul Talibani žene protest Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/LOS ANGELES TIMES/MARCUS YAM

"Želimo jednaka prava, želimo žene u vladi", skandiralo je na desetine demonstranata dok su u sredu marširali ulicama u Kabulu.

U utorak, talibani su najavili privremeni kabinet ministara. U njemu nema žena, a ukinuli su i ministarstvo za ženska pitanja.

- Ne možemo to da prihvatimo i zato smo izašli - rekla je Sara (ime je promenjeno), prenosi BBC.

To je bila druga demonstracija u kojoj je učestvovala u protekloj nedelji.

- Marširali smo mirno. Tada sam ugledao 4-5 vozila sa po 10 talibanskih boraca u svakom od njih, koji su nas pratili - rekla je Džija (promenjeno ime), druga žena koja je izašla da se bori za svoja prava.

Žene kažu da su ih zaustavljali, udarali bičevima i tukli palicama koje emituju električne šokove.

- Dvaput su me udarili u rame. Osećala sam bol po celom telu. Još uvek me boli i ne mogu da pomerim ruku - rekla je Džija.

Ona je dodala da su iz talibani i verbalno zlostavljali.

- Koristili mnogo loših reči i zlostavljali nas. Suviše je sramotno za mene da ponavljam imena kojim su nas zvali - rekla je Džija.

Brutalno pretučeni i zlostavljani

Svi su brutalno pretučeni i, kako kažu demonstranti, rečeno im je da idu kućama.

- Rekli su nam da je ženi mesto u kući - dodala je Sara.

Jedan od talibana izbio joj je telefon iz ruke, kada je pokušala da ih snimi kako zaustavljaju protest.

Talibani su rekli da su posvećeni ženskim pravima i da nisu protiv toga da se žene školuju ili da imaju posao.

Međutim, otkako su 15. avgusta preuzeli kontrolu, zatražili su od svih žena, osim onih u sektoru javnog zdravstva, da se klone posla, sve dok se sigurnosna situacija ne poboljša.

Sigurnost je bila jedan od razloga koje je grupa navela dok su bili na vlasti 1990-ih da spreči žene da rade, a mnogi poput Sare strahuju da ovaj put neće biti drugačije.

Radila je kao savetnik u državnom odeljenju, a takođe je vodila i sopstveni posao. Kaže da se njena porodica plaši da bi mogla da nastrada.

- Kažu mi da ne idem na proteste zato što bi talibani mogli da me ubiju. Raspravljala sam se sa svojim bratom zato što mi nije dao da prisustvujem maršu. Važno je da podignemo glas. Ne bojim se. Nastaviću ponovo i iznova i iznova, sve dok nas ne ubiju. Bolje je umreti jednom nego postepeno - rekla je Sara.

Džija je udata i ima četvoro dece, uključujući i novorođenče. Kaže da je porodica ohrabruje na proteste.

- Talibani nisu ovde nekoliko dana. Oni su tu da ostanu. Moramo zahtevati svoja prava, ne samo za nas, već i za sledeće generacije, našu decu - rekla je ona.

Ona dodaje da zna da će ih talibani verovatno mučiti, ali veruje da nema drugog rešenja i da moraju da nastave.

Već je poginulo troje ljudi zbog protesta

Tokom protesta u Heratu ranije ove nedelje, tri osobe su poginule. Talibani su pucali u vazduh kako bi rasterali gomilu. Postoji mnogo video zapisa kako borci grupe bičevima udaraju demonstrante.

Napadnuti su i novinari koji izveštavaju o demonstracijama. I čini se da su talibani u proteklih nekoliko dana postali brutalniji.

Etilatroz, avganistanska novinska organizacija koja izdaje dnevne novine, saopštila je da je u sredu privedeno pet njenih novinara. Dvojicu od njih su toliko pretukli kablovima da su morali da se leče u bolnici.

Aneliz Borges, dopisnica Euronews-a, rekla je da su njenog kolegu iz Avganistana talibani u sredu držali u pritvoru više od tri sata, kada su otišli ​​da ih pitaju za dozvolu za snimanje protesta.

- Više puta je dobio šamar. Zapanjen je time. Oduzeli su mu telefon i novčanik - rekla je.

Mnoge demonstrante i novinare su uhapsili, rekao je avganistanski novinar koji je priveden dok je snimao protest u Kabulu u utorak.

- Uzeli su mi telefon, mikrofon i drugu opremu. Neprestano su me udarali rukama i knjigama. Rekao sam im da sam novinar, ali oni nisu hteli da me slušaju. Video sam kako tuku druge. Oni su izbrisali sve moje video zapise - rekao je on.

Novinar je dodao da je talibane veoma naljutila fotografija koja se nalazila na ekranu njegovog telefona.

- Fotografija na mom telefonu prikazivala je muškarca i ženu koji su se grlili. Ovo je zaista naljutilo talibanskog komandanta koji me snažno udario po licu - rekao je on.

Uzimajući u obzir napade na demonstrante i novinare, Misija Ujedinjenih nacija za pomoć u Avganistanu rekla je da "de facto vlasti imaju obavezu da štite prava svih Avganistanaca bez nasilja".

Talibani su na to efikasno zabranili proteste. Rekli su da demonstranti moraju dobiti dozvolu od Ministarstva pravde, a zatim se službama bezbednosti mora dati informacija o lokaciji i vremenu protesta, pa čak i transparenti i parole koje će se koristiti.

Za Džiju i Saru, zahtevanje njihovih prava postalo je još teže.

Video: Talibani uz pucnjavu slavili u Kabulu: Najmanje 17 poginulih

Video: Bravo: Hrabre male Avganistanke zahtevaju pravo na obrazovanje i pored straha od Talibana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    10. septembar 2021 | 08:29

    Занимљиво, оне ће да гину а мушкарци подвили репове ...

  • Sale

    10. septembar 2021 | 10:40

    Sve su Amerikanci skuvali, kao sto su to svuda uradili. Gde god dodju tu postane haos. Pa mi imamo primer Kosova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA