Optuženom za napad u Parizu sudija ugasio mikrofon: Tretiraju nas kao pse, već sam proglašen krivim

Rekao je i da neki od optuženih nisu bili uključeni u planiranje napada u Parizu, već da su mu pomogli kao njegovi prijatelji

  • 1
Suđenje u Parizu Salah Abdeslam Foto: Tanjug/AP

Sudija koji vodi suđenje za veliki teroristički napad u Parizu 2015. u kom je ubijeno 130, a povređeno nekoliko stotina ljudi, u četvrtak je morao da prekine raspravu jer je glavni optuženi drugi dan zaredom pokušao u sudnici da iznosi svoja politička uverenja.

Salahu Abdeslamu, glavnom optuženom za veliki napad koji se dogodio 13. novembra 2015. godine u Parizu, sudija je dao pravo da iznese svoje stavove tokom rasprave o tome kojim će zastupnicima žrtava biti dopušteno učestvovanje u suđenju.

Abdeslam je iskoristio to pravo upitavši hoće li žrtve ratova u Siriji i Iraku takođe biti pozvane da svedoče. On je takođe rekao da se on i njegove kolege, ostali optuženici u slučaju, tretiraju kao da su već proglašeni krivima.

Dodao je i da neki od optuženih nisu bili uključeni u planiranje napada u Parizu, već da su mu pomogli kao njegovi prijatelji.

Sudija je Abdeslama više puta upozorio da skreće s teme, da bi mu na kraju isključio mikrofon.

Međutim, Abdeslam je i dalje nastavio da priča, pa je sudija prekinuo saslušanje na 25 minuta.

Veruje se da je 31-godišnji Abdeslam jedini preživeli član militantne grupe koja je 2015. u Parizu, koristeći vatreno oružje i bombe, izvršila seriju napada. Uništeno je nekoliko restorana i kafića, koncertna dvorana Bataklan i nacionalni stadion.

Abdeslam je u sredu, prvog dana suđenja, rekao da je on vojnik Islamske države, a kasnije je uzviknuo da se s njim i njegovim saborcima postupa kao sa psima.

Neki od zastupnika žrtava i preživelih u napadu 2015. izjavili su da su zaprepašćeni time što Abdeslam koristi ovo suđenje za iznošenje svojih stavova.

Suđenje koje je započelo u sredu 8. septembra 2021. trebalo bi da traje devet meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA