≫ 

Nemačka policija sprečila napad na sinagogu: Tinejdžer hteo da napadne vernike na proslavi praznika

U četvrtak uveče policija je saopštila da su tri uhapšena muškarca puštena, dok je 16-godišnak glavni osumnjičeni ostaje u pritvoru

  • 0
Hagen teroristički napad, nemačka policija Foto: Tanjug/AP

Policija je pustila tri osobe koje su bile osumnjičene zbog mogućeg napada na sinagogu u nemačkom gradu Hagenu uoči velikog jevrejskog praznika, dok je jedna osoba zadržana u pritvoru. 

Nemačka policija uhapsila je u četiri osobe, uključujući jednog tinejdžera, zbog pretnje napadom na sinagogu na jevrejski praznik Jom Kipur. Policija u Hagenu saopštila je da je četvoricu muškaraca uhapsila nakon detaljne istrage, a tokom policijske akcije pretraženo je nekoliko zgrada.

Večeras je policija saopštila da su tri uhapšena muškarca puštena, dok je 16-godišnak glavni osumnjičeni ostaje u pritvoru.

- Tužilaštvo u Dizeldorfu saopštilo je da istražitelji još nisu pronašli nikakav eksploziv kod privedenih. Mobilni telefoni i hard diskovi zaplenjeni su i u toku je njihova procena - rekao je portparol, prenosi DW.

Sinagoga, Nemačka Sinagoga u Hagenu koja je rebalo da bude napadnuta Foto: Tanjug/AP

Sprečeni napad verovatno je islamistički motivisan, rekao je Armin Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, nekoliko sati nakon što je vest izašla u javnost.

- Učinićemo sve što možemo da razjasnimo koje su grupe možda stajale iza zavere - rekao je Lašet.

Nemački mediji izvestili su, ne navodeći izvore, da je strana obaveštajna služba prenela dojavu da je 16-godišnji Sirijac planirao napad eksplozivom na sinagogu.

- Tinejdžer je priznao da je uspostavio kontakt sa stručnjakom za izradu bombi - rekli su tužioci.

U sredu je policija ogradila sinagogu nakon što je policija ovo mesto označila kao potencijalno opasnu. U međuvremenu, služba planirana za sredu uveče povodom Jom Kipura, najsvetijeg jevrejskog praznika, otkazana je u kratkom roku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA